Egymilliót fizethet a Fidesz

Vágólapra másolva!
Jó hírneve megsértése miatt adott be keresetet tavaly májusban a Magyar Helsinki Bizottság. Az alperes a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség volt. A bíróság csütörtökön kimondta a jogsértést, a pártot nyilvános bocsánatkérésre és egymilliós sérelmi díjra kötelezte.
Vágólapra másolva!

A párt május 22-iki sajtóközleménye azt állította: „A nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendeléseit teljesítő álcivil Helsinki Bizottság pofátlan módon a fekete-fehér adatokat is próbálja meghamisítani. Hazugságaikkal szemben a tény az, hogy 2014-ben a menedékkérők négyötöde, mintegy 35 ezer ember nem háborús övezetből érkezett Magyarországra, tehát megélhetési bevándorló volt.”

A bíróság elegendőnek találta, hogy a nyilvános bocsánatát a Fidesz csak az MTI-OS útján tegye közzé, mert a jogsértés is ott történt, és más sajtótermékek is átvehetik a „pardont". A bíróság egymilliós sérelmi díjat ítélt meg, mert a párt korábban is hasonlóakat állított, amelyekről jogerősen kimondatott, hogy sértik a Helsinki Bizottság jó hírnevét.

Az ítélet nem jogerős, mert a Fidesz megfellebbezi.