Megölhette homoszexuális partnerét, 20 év után elítélhetik

Vágólapra másolva!
20 év után állt bíróság elé az a férfi, aki a vád szerint 1996-ban megölte szexuális partnerét. Az eset a Zala megyei Csapin történt, pénteken születhet ítélet az ügyben. A férfit két bűncselekménnyel is vádolják, ezért egy napon két tárgyalása is volt. Egyrészt emberölés, másrészt hamis vád miatt.
Vágólapra másolva!

Bár a most 38 éves férfi tavaly nyáron beismerte, hogy 1996 áprilisában fejbe lőtte és kirabolta ismerősét a Nagykanizsához közeli Csapin, vallomását a keddi tárgyaláson visszavonta. Azt mondta, hogy nem ő lőtte le a férfit, akivel homoszexuális viszonyban voltak.

Arra hivatkozott, hogy kimerülten, éhesen, kevés alvás után tett beismerő vallomást, és csupán annyit ismert el,

hogy a gyilkosság előtti időben járt az áldozat házában.

19 évvel később fogták el

A férfit tavaly nyáron vették őrizetbe, három évvel a nyomozás újraindulása után. Az aktát akkor azért vették elő, mert Csapitól nem messze, Somogyudvarhelynél előkerült az áldozat egyik elásott vadászfegyvere.

Bűntársa is volt

A férfinak valószínűleg volt egy társa is, aki az ötletgazda és a gyilkos fegyver tulajdonosa is lehetett. Kilétére sokáig nem derült fény, ráadásul a gyilkossággal vádolt férfi is megnehezítette a nyomozást, amikor egy ártatlan embert nevezett meg bűntársaként a kihallgatásán.

Visszavonta a vallomást

Amikor azonban még tavaly szembesítésre került volna sor, a mostani vádlott visszavonta a terhelő vallomását. Az ártatlan férfit elengedték, az igazinak vélt felbujtót pedig másfél hónappal később fogták el. Ennek a férfinak ahhoz a telekhez volt köze, ahol az áldozat fegyverét megtalálták.

Titkolta a kapcsolatot

A gyilkossággal vádolt férfit a vádirat szerint még középiskolás korában fűzte titkos szexuális viszony a preparátorként és vadkárbecslőként dolgozó nála idősebb férfihoz. A férfi vallomásában azt állította, hogy nem tartja magát homoszexuálisnak, csupán imponált neki, hogy partnere rendszeresen autóval vitte mindenhova, kirándulni, étterembe,

és sokszor pénzt is kapott tőle.

Barát, mint felbujtó

A férfi egy ismerősének, azaz annak a féfinak, akit másodjára fogtak el, mesélt arról, hogy elege van a kapcsolatból, aki erre meggyőzte arról, hogy

a gyilkosság lehet az egyetlen megoldás.

Felajánlott egy fegyvert, valamint, hogy segít az eltüntetésében, cserébe az áldozat értékeiért, amiket később együtt eladnak és megosztoznak a pénzen.

Légpuskát használt

A későbbi áldozat, ahogy korábban többször, úgy 1996. április 5-én is elvitte magához a fiút, s amikor elaludt,

a fiatal fejbe lőtte egy átalakított légpuskával.

Az akkor 18. évét éppen csak betöltő fiú ezek után kivette a fegyverszekrényből az lelőtt férfi fegyvereit, többek között egy vadászfegyvert is, amit 2012-ben Somogyudvarhelyen találtak, és amiért újraindították a nyomozást. De ellopott még egy színes tévét, videomagnót, két gumiabroncsot és egy fényképezőgépet, és az áldozat autójával Berzencére hajtott.

Másnap a barátjával elásták a sörétes fegyvert, a kocsit pedig Vízvárra vitték, ott elrejtették, később pedig szétbontották, és az alkatrészeket meg az ellopott ingóságokat eladták.

A keddi tárgyalási napon további tárgyalási napokat jelölt ki a bíróság, az Origót úgy informálták, hogy pénteken már első fokú ítélet születhet.