A taxisdemonstráció felfüggesztését kérte a kormány

taxis tüntetés deák
Vágólapra másolva!
A kormány álláspontja szerint igazuk van a Budapesten demonstráló taxisoknak – mondta Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. A politikus az Origo kérdésre elmondta, a kabinet nem akarja betiltani az Ubert, de a személyszállítás területén mindenkire azonos szabályok kellenek, hogy vonatkozzanak.
Vágólapra másolva!

A kormány tárgyalásokat kezdeményez a demonstráló taxisokkal, mivel úgy véli, hogy az Uber ügyében nekik van igazuk - mondta Tuzson Bence. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtiktára arra kérte a tiltakozókat, hogy

a tárgyalások idejére függeszék föl a demonstrációt.

A politikus az Origo kérdésére azt mondta, hogy nem fogják betiltani az Ubert, de a személyszállítás területén mindenkire azonos szabályok kellenek, hogy vonatkozzanak.

Egységesítés

Tuzson Bence elmondta, hogy mind a jogszabályok, mind az adózás területén egységes szabályokra van szükség. Azok akik megsértik a hatályos jogszabályokat,

azokkal szemben szankciókat kell alkalmazni.

A kabinet a következő időszakban a taxis érdekképviseletekkel fog tárgyalni, de nem szárkózik el az Uberrel való egyeztetéstől sem, de meghívást most nem kapnak – mondta az államtitkár.

Kormány szerint igaza van a taxisoknak Fotó: Polyák Attila - Origo

Tuzson Bence arról is beszélt, hogy a végleges szabályok megalkotásáig

legalább egy másfél hónapos átmeneti időszak következik.

Ebben a szakaszban például szigorúbb adóhatósági ellenőrzések lehetnek a személyszállítás területén, de a részletekről még lesznek egyeztetések.

A politikus nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy hosszabb távon kormányrendelettel szabályozzák ezt a területet. A kormány előtt két javaslat volt a személyszállítás rendezése kapcsán. Az egyik irány a rendszer fellazítása lett volna, míg a másik alternatíva a szigorúbb szabályozás volt. A kabinet végül az utóbbi mellett döntött - mondta Tuzson Bence.

Tuzson Bence: A kormány nem lazzítja föl a személyszállítás területére vonatkozó szabályokat Fotó: Polyák Attila - Origo

Mint arról korábban beszámoltunk, azonnali egyeztetést követelnek a kormánnyal és a fővárossal a taxisok. Ha legkésőbb tíz napon belül nem születik megállapodás, országos taxissztrájkot szerveznek.

A taxisok hétfő reggel óta akadályozzák a forgalmat Budapesten belvárosában az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás ellen tiltakozva.