A Semmelweis Egyetem klinikája az egyik legsikeresebb

Vágólapra másolva!
Az európai centrumok közül tavaly a Semmelweis Egyetem klinikáján végezték a legtöbb nem élődonoros veseátültetést, a májtranszplantációk terén pedig a harmadik legjobb teljesítményt nyújtotta az intézmény - közölte az egyetem a honlapján.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a Semmelweis Egyetem (SE) Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján 2015-ben 167 veseátültetést végeztek, 11 esetben gyermekek kaptak szervet. A 147 nem élődonoros beavatkozással

a klinika a 77 európai vesetranszplantációs centrumot felsorakoztató Eurotransplant-lista élén áll.

Emellett az Eurotransplant 49 májtranszplantációs centruma közül Budapesten végezték a harmadik legtöbb májátültetést, megelőzve ezzel számos, nagy tapasztalattal rendelkező régi európai centrumot. A 89 májátültetésből hat esetben gyermeken hajtották végre az életmentő beavatkozást - tették hozzá. Tavaly összesen 263 szervátültetést végeztek el a klinikán.

Legalább 30 emberes munka

Máthé Zoltánt, a klinika igazgatója szerint a siker a német mintájú munkaszervezésnek, a kitűnő csapatmunkának és kollégái rendkívüli erőfeszítésének köszönhető. Hozzátette: a transzplantáció igazi csapatmunka, hiszen egy-egy szervátültetéshez legalább harminc szakember összehangolt munkája szükséges.

Külföldről is kaphatnak szerveket

Magyarország 2013-ban lett az Eurotransplant teljes jogú tagja, így külföldről is kaphatnak szerveket a magyar betegek, aminek elsősorban a sürgős esetekben és a gyermekeknél van kiemelt jelentősége. A tagság azt is jelenti, hogy Magyarországon is a nemzetközi standardokat kell alkalmazni.