Kihallgatta az ügyészség Kovács Bélát

Kovács Béla a Jobbik európai parlamenti képviselője, sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
Gyanúsítottként hallgatta ki az ügyészség Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselőt. A politikus panasszal élt a gyanúsítással szemben. Kovácsot kémkedéssel gyanúsítják. 
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntettének megalapozott gyanúja miatt a Központi Nyomozó Főügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselőt, aki a gyanúsítással szemben panasszal élt.

Kovács Béla, a Jobbik európai parlamenti képviselője elleni nyomozás december 20-ig tart Fotó: Origo

Kémkedés

Kovács Béla tagadta a bűncselekmény elkövetését, és érdemi védekezést terjesztett elő. A bűncselekmény büntetési tétele 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztés.

A nyomozás határideje december 20.

– közölte az ügyészség.

Kovács Béla mentelmi jogát Polt Péter legfőbb ügyész indítványa alapján függesztette fel az uniós testület. Mint ismert, az ügyészség vezetője az unió intézményei elleni kémkedés alapos gyanúja miatt kérte a jogi védettség megvonását.

Vona várja a nyomozás végét

Vona Gábor, a Jobbik elnöke korábban cáfolta, hogy a Fidesz kvótaellenes aláírásgyűjtésével kapcsolatban azért vetették volna fel a korrupcióellenes íveket, hogy eltereljék a figyelmet a Kovács-ügyről. A politikus azt mondta, alig várja, hogy kiderüljön, mi lesz a nyomozás vége,

szeretné már tudni az igazságot az ügyben,

de addig meg van kötve a keze.

Vona Gábor már várja a nyomozás végét Forrás: MTI/Kovács Attila

Mint mondta, ha kiderül, hogy Kovács ártatlan, annak nagyon fog örülni, de ha mégis bűnös, akkor tudják a teendőjüket. Vona korábban a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta, nem tenné tűzbe a kezét Kovács Béláért.

A jobbikos képviselő ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014 áprilisában tett feljelentést, miután a polgári elhárítás jelezte, hogy

a képviselő rendszeresen találkozik konspiratív módon orosz diplomatákkal,

és havi rendszerességgel Moszkvába látogat. Kovács Béla több nyilatkozatban tagadta a kémkedés vádját.