Nem kellett 24 óra a lex-Tiborcz elfogadásához

Tiborcz Orbán
Vágólapra másolva!
Ha külön költözik egy államtitkár a feleségétől, a feleség akkortól indulhat közbeszerzési eljárásban – ezt tartalmazza az a törvény, amely kevesebb mint egy nap alatt ment át a parlamenten. A kormányfő veje is indulhat november 1-jétől közbeszerzési eljárásokon, a törvény ugyanis visszamenőleges hatályú. Előbb persze alá kell írni, hogy hatályba léphessen.
Vágólapra másolva!

Nem baj, ha a kormányfő, vagy akár egy államtitkár rokonai indulnak állami pénzekért közbeszerzési eljárásokon a jövőben, ha már külön élnek – ezt mondja ki egy olyan törvény, aminek elfogadásához 24 órára sem volt szüksége a parlamentnek.

Az Országgyűlés honlapja szerint a törvényjavaslatot kivételes eljárásban tárgyalta a parlament. A kivételes eljárásról hétfőn 14 óra 16 perckor szavaztak. Kedden 13 óra 40 perckor pedig végleges formájában el is fogadták a jogszabályt.

A törvény jelenleg az Országgyűlés elnökének aláírására vár.

Azután még a köztársasági elnöknek is alá kell írnia.

A jelenleg hatályos közbeszerzési törvény egyértelműen fogalmaz: "a nyilvánosan működő részvénytársaság kivételével összeférhetetlen és nem vehet részt az eljárásban ajánlattevőként, részvételre jelentkezőként, alvállalkozóként vagy az alkalmasság igazolásában részt vevő szervezetként" – többek között – a köztársasági elnök, a miniszterelnök vagy valamelyik miniszter. Az ő hozzátartozóik tulajdonában álló szervezet sem lehet részese közbeszerzési eljárásnak.

Tiborcz István Orbán Viktorral Forrás: Facebook / Orbán Viktor

A polgári törvénykönyv szerint hozzátartozó "az egyeneságbeli rokon házastársa" is. A miniszterelnök lányának férje, Tiborcz István tehát hozzátartozó, így a közbeszerzési törvény értelmében jelenleg

nem vehet részt ilyen eljárásban az a cég, amelyik az ő tulajdona.

Az alig egy nap alatt elfogadott új törvényben viszont a "hozzátartozó" szót kicserélték a "közös háztartásban élő" kifejezésre. Ha Tiborcz István nem lakik egy fedél alatt Orbán Viktorral, a jövőben indulhat közbeszerzéseken a cégével.

Az Országgyűlés elnökének aláírására váró törvényben az is benne van, hogy ez a módosítás visszamenőleges hatályú, már 2015. november 1-jétől hatályos. Ha tehát Tiborcz István november 1-je óta nyert volna közbeszerzést, az már nem volna szabálytalan.

A törvény elfogadására igennel szavazott a parlamentben Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció is, de Fodor Gábor, a Liberális Párt képviselője is az igent nyomta meg. Fodor Gábor pártja később a 444.hu-nak jelezte, hogy elnökük véletlenül nyomott igent, erről szólt is a parlament jegyzői hivatalának. A végleges eredménybe tehát az ő szavazata valószínűleg nem fog beleszámítani.