Szivárványok bukkantak fel Buda egén

Szivárvány, Budapest
Budapest, 2015. november 30. Szivárvány Budapest felett a Margit hídról fényképezve 2015. november 30-án. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Egy aprócska, alig látható jelenséggel indult, délutánra egy fél égboltot átfogó ívvé alakult a szivárvány Buda fölött.
Vágólapra másolva!

Még reggel egy olvasónk küldött fotót egy nem túl meggyőző szivárványról. A képen a Hármashatár-hegy irányából látható egy nagyon halovány, nem is túl magas szivárvány. Nagyon kell figyelni, hogy észrevegyük.

Szivárvány Forrás: Origo/Olvasónk

Délutánra viszont a szerkesztőség ebédből visszatérő tagjai egy ennél jóval nagyobb, jóval jobban látható szivárványról hoztak fotót. Próbáltuk, ellenőrizni, hogy ez a szivárvány átéri-e a teljes égboltot, de nem sikerült: egy kicsit más szögből az égre nézve eltűnt a látvány.

Szivárvány Buda felett Forrás: Origo

Időközben az MTI is kiadott fotókat a budai szivárványról. Ezeken a képeken jól látszik, hogy a szivárványnak nincs kedve kimozdulni a hegyvidéki kerületekből. A Margit-sziget magasságában befejezi lefelé ívelő útját Pest felé.

Szivárvány Budapest felett, a Margit hídról fényképezve Forrás: MTI/Mohai Balázs

A közelmúltban 2013 decemberében alakult ki óriásszivárvány Budapest fölött. Akkor a két városrészt össze is kötötte a színes légköri jelenség. Így nézett ki.

Gigaszivárvány Budapest felett 2013-ban Fotó: Mudra László - Origo

A szivárvány akkor tűnik fel, ha a hátunk mögött süt a nap, és amerre nézünk, vízcseppekkel van tele a levegő. Ehhez viszont sajátos térbeli elrendeződés szükséges, ezért a szivárvány mindig 42 fokos ívben látható a napsugárzás irányához képest. Ebből következik, hogy minél távolabb van a megfigyelő a vízcseppekkel telített sávhoz, annál nagyobbnak látszik az az ív, amit a szivárvány rajzol ki. Fontos az is, hogy hol jár a Nap.

November végén, a téli napfordulóhoz közeledve már nagyon alacsonyan jár az égbolton, emiatt is nagyobbnak tűnik a szivárvány, mint nyáron.