A TEK-akció, az RTL-kitiltás és a BKV mozgatta a politikát

sajtótájékoztató lőszer
Budapest, 2015. november 27. Pintér Sándor belügyminiszter (j2) és Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára (j) a Terrorelhárítási Központ közelmúltbeli terrorellenes akciósorozatáról tartott sajtótájékoztatón a Készenléti Rendőrség fővárosi központjában 2015. november 27-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Amikor már mindenki a magyar terrorelhárításon röhögött, kiderült, hogy egy másik akciójuk mégsem volt lyukra futás. Az RTL eközben visszatérne a Házba, a hazai terrorveszély 2-es vagy 3-as fokozatú, Orbán mindenhol terroristát lát, Brüsszelben megint téma "a magyar ügy", a BKV-ért pedig nem akarnak áldozatot hozni a fővárosi kerületek. Ez történt a héten a magyar belpolitikában.
Vágólapra másolva!

A BBC-hez és Indiáig is eljutott a híre, hogy történelemkedvelő, ám a bíróság által veszélytelennek tartott fiatalokat kapcsolt le a Terrorelhárítási Központ (TEK), és amikor már szinte mindenki rajtuk röhögött, a politika pedig megvédte őket, akkor derült ki, hogy annyira nem fogtak mellé, mert egy másik ügyben nem futottak lyukra Hajdú emberei.

Kormánytag volt a célpont

Kormánytagot akart "kivégezni" az a két férfi, akiket a TEK kommandósai fogtak el - mondta pénteken a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára. A tervükről egyelőre nem sokat árultak el a hatóságok, de annyi biztos, hogy jelenleg előzetes letartóztatásban vannak.

A Pintér Sándor tájékoztatóján bemutatott robbanóeszközöket nem a TEK érintett akciójában foglalták le, ezek csak hasonlóak, és demonstrációs célokat szolgáltak Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A szélsőséges nézeteket valló gyanúsítottak egy laza szerveződésű, "hadsereg" elnevezésű csoporthoz tartoztak, de Tasnádi László nem mondott többet róluk. Az elfogott férfiak szerint fegyvert fogva meg kell győzni a kormányt, hogy "adják fel a hatalmukat" - erről már Pintér Sándor beszélt.

A belügyminiszter azt is mondta, a férfiakat a múlt hét végén fogta el a Terrorelhárítási Központ.

A Blikk azt írta, hogy a két férfi a Magyar Nemzeti Hadsereg tagja. Az Origo azonban elérte Orosházi Ferencet, aki az interneten fellelhető információk szerint a Magyar Nemzeti Hadsereg "zászlósa". Orosházi cáfolta, hogy őt vagy a szervezet más tagját őrizetbe vette volna a TEK.

Más akción nevetett a BBC

Mint kiderült, a Pintér Sándor által ismertetett esetnek semmi köze ahhoz a másik TEK-es akcióhoz, amiről a BBC budapesti tudósítója úgy számolt be, hogy a terrorellenes egység nevetségessé vált, mert

a bíróságon kiderült, hogy történelemkedvelő fiatalokat gyanúsítottak terrorizmussal.

A BBC azt is írta, hogy az elfogás híre a 130 áldozatot követelő párizsi terrortámadás után keltett nagy figyelmet. Akiket akkor elfogtak, nem ülnek előzetesben, sőt mindannyian szabadlábon vannak.

Orbán: Minden terrorista migráns

Nem kímélte a héten sem a menekülteket Orbán Viktor. A miniszterelnök a Politico.eu című portálnak adott interjújában azt mondta,

meggyőző logikai kapcsolat van a terrorizmus és aközött, hogy muzulmánok jönnek Európába.

Azt is mondta, tény, hogy minden terrorista migráns, vagy valamikor az volt. A kérdés Orbán szerint csak az, hogy mikor érkeztek az Európai Unióba. A kormányfő szerint "ezt a tényt" Európa vezetői figyelmen kívül hagyják, méghozzá azért, mert politikailag korrektek akarnak maradni.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint minden terrorista migráns Forrás: MTI/Kovács Tamás

A héten a Magyar Közlönyben is megjelent az a felhatalmazás, miszerint

a magyar kormány felléphet a kötelező bevándorlási kvóta ellen a luxembourgi bíróságon.

Az Országgyűlés kötelezte a kormányt, hogy forduljon a bíróságához, és kezdeményezze a bevándorlók szétosztásáról szóló uniós jogszabály megsemmisítését.

Kettes vagy hármas fokozat?

A kormány szerint nem kétséges, hogy Európát megtámadták, a terrorveszély a titkosszolgálatok jelzései alapján is növekszik,

ezért kettes fokozatú a terrorveszély Magyarországon,

ez a második legmagasabb fokozat - mondta a Kormányinfón csütörtökön Lázár János.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert utóbb kijavította a kormányszóvivő Forrás: MTI/Kovács Tamás

Aztán kiderült, hogy mégsem annyi. Kovács Zoltán kormányszóvivő pár perccel később a Miniszterelnökséget vezető minisztert pontosítva közölte, továbbra is a párizsi merényletek után elrendelt B fokozat van érvényben, ami a 3-as szintnek felel meg. Ez a második legenyhébb fokozat.

Az RTL nem hagyja magát

Eközben az RTL Klub sem hagyta annyiban, hogy a múlt héten az RTL hírszerkesztőségét kitiltották a Parlamentből és a Képviselői Irodaházból, miután felvételeket közöltek arról, hogy az RTL Híradó stábját nem engedték be Orbán Viktor és a NATO-főtitkár sajtónyilatkozatára.

Kövér László házelnök kitiltotta az RTL Klub hírstábját Forrás: Szabó Gábor

Az RTL Klub hírigazgatója, Kotroczó Róbert szerdán nyílt levélben kérte Kövér Lászlót, hogy oldja fel az RTL Híradó minden munkatársát érintő szankciót. Azt írta, kollégái minden szabályt betartva, alaposan, senkit meg nem sértve jártak el.

Nem múlik el hét BKV nélkül

Évente összesen kétmilliárd forinttal csökkenhet a budapesti kerületek bevétele, ha nem sikerül rendezni a kormány és a főváros vitáját a BKV hosszú távú finanszírozásáról - írta az Origo. Vagyis

ismét a fővárosi kerületeknek kell a zsebükbe nyúlniuk, ha nem lesz egyezség a BKV pénzeiről.

Míg most a fővárosi iparűzésiadó-bevételek (hipa) négy százaléka kerül a közlekedési társaság kasszájába, addig ez - a főpolgármester terve szerint - a következő években egy-egy százalékponttal emelkedhet. Ez jelentene mintegy évi kétmilliárd forintos kiesést a 23 kerületben összesen.

Megint téma lesz "a magyar ügy"

A héten kiderült, hogy megint Magyarország és Orbán Viktor lesz a téma hamarosan az Európai Unióban. Bár

inkább csak politikailag lesz kellemetlen Orbán Viktornak és a Fidesznek, Magyarország aligha számíthat szankcióra

amiatt, hogy az Európai Bizottság állítólag a minap zöld utat adott egy polgári kezdeményezésnek.

Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozik Strasbourgban, mielőtt felszólalt az EP-ben Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Mint arról az Origo beszámolt, a kezdeményezés szövege szerint Orbán Viktor kormánya sorozatosan megsérti a jogállamiság alapelveit, ezért

az EU-s szerződés 7-es cikke alapján szankcióval kellene büntetni Magyarországot.

Ráadásul egy másik szálon is történt fejlemény: az Európai Parlament a jövő szerdai plenáris ülésen tárgyalja "a magyar ügyet".

Csendes forradalom

Nem csökkent a párton belüli feszültség az MSZP szombati kongresszusán, ahol elmaradt ugyan a nyílt lázadás, de az Origo forrásai szerint a háttérben csendes forradalom zajlik. A kongresszust reggel rendkívüli elnökségi vita előzte meg, Tóbiás József elnök felvetette, hogy bizalmi szavazást kér maga ellen.

Júniusban lesz a tisztújítás Fotó: M.Schmidt János – Origo

Végül az alapszabály-módosításról megtartott sikeres szavazást az ő másfél éve meghirdetett politikája melletti bizalmi szavazásként, annak erős támogatásaként értékelte.

A pártelnök bejelentette, hogy júniusban lesz a tisztújítás, amelyen ő maga is újraindul a posztért.

Botka László választmányi elnök, szegedi polgármester beszédében üzent Gyurcsány Ferencnek és Hiller Istvánnak. Bár nevüket nem említette, előbbit azért bírálta, mert megértő a Fidesz egykulcsos adórendszerével, utóbbit pedig azért, mert szimpatizál a határon felhúzott kerítéssel.