Orbán: Magyarország hadiösvényen fekszik

Vágólapra másolva!
Mi, magyarok a fennmaradás és a túlélés mesterei vagyunk Európában - mondta Orbán Viktor egy kínai egyetemen. Azt mondta, hogy a magyar nép annak ellenére maradt fenn, hogy hadiösvényen fekszik.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyetemén mondott beszédet. Szavait leginkább diákok hallgatták, akiknek arról beszélt, hogy miben hasonlít és miben különbözik a kínai és a magyar nép. Az MTI idézte a mondatait.

"Ha egy ország több ezer éves, és olyan hatalmas területű, mint az önöké, és olyan rengetegen lakják, mint az önökét, akkor a fennmaradás és a túlélés szinte napi rutin, de egy olyan nép számára, amely a határain kívül élőkkel is csak 15 milliónyi embert számlál, és amely

Európának egy hadiösvényén fekszik,

ezer éven keresztül fennmaradni rendkívül nagy teljesítmény" - fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor azt is mondta, hogy Magyarországot Európában keleti országként tartják számon: a legnyugatibb keleti népként is szokták emlegetni, Kínából nézve pedig a legkeletibb nyugati nép a magyar.

Kedden szintén Kínában arról beszélt a miniszterelnök, hogy Európát megtámadták, és további fenyegetésének van kitéve. Mára a biztonság vált a legfontosabb tényezővé Európában - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Szucsou városban Kína és a közép- és kelet-európai államok csúcstalálkozóján. Azt is mondta aznap kínai tárgyalópartnerei előtt, hogy Európa gazdag, de gyenge.