Kettes fokozatú a terrorveszély, vagy mégis hármas

párizs merénylet
FRANCE, Paris: A blood-covered victim is seen near Bataclan concert hall in Paris in the early hours of November 14, 2015. At least 120 people have died in a string of attacks on the French capital, including at least 100 at the music venue, where attackers held scores of people hostage before detonating explosive belts. - CITIZENSIDE/ELYXANDRO CEGARRA
Vágólapra másolva!
Kettes fokozatú a terrorveszély Magyarországon, ez a második legmagasabb fokozat – mondta a Kormányinfón Lázár János. Aztán kiderült, hogy mégsem annyi. Kovács Zoltán kormányszóvivő pár perccel később a Miniszterelnökséget vezető minisztert pontosítva közölte, továbbra is a párizsi merényletek után elrendelt B fokozat van érvényben, ami a 3-as szintnek felel meg. Ez a második legenyhébb fokozat. Közben Lázár János megvédte a TEK-et.
Vágólapra másolva!

Most akkor mi mennyi?

A kormány szerint nem kétséges, hogy Európát megtámadták, a terrorveszély a titkosszolgálatok jelzései alapján is növekszik – mondta a Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János egyebek között ezzel indokolta, hogy a második legmagasabb fokozatú, kettes szintű (magas) a terrorveszély Magyarországon.

"Európát megtámadták" Forrás: citizenside.com/Citizenside/Elyxandro Cegarra

Pár perccel később Kovács Zoltán kormányszóvivő pontosított: továbbra is a párizsi merényletek után elrendelt B fokozat van érvényben, ami a 3-as szintnek felel meg, ez a második legenyhébb, és nem indokolt ennek a szintnek az emelése.

A terrorizmussal kéz a kézben

Lázár arról is beszélt, hogy Obán Viktor miniszterelnök részt vesz vasárnap a brüsszeli EU-Törökország-csúcstalálkozón. A magyar álláspont továbbra is az, hogy "az illegális bevándorlás és a terrorizmus kéz a kézben jár, elválaszthatatlanok”.

A kormány szerint integrálhatatlanok Forrás: AFP/Patrik Stollarz

A menekülthullámot Európán kívül kell kezelni, elsősorban a nyugat-balkáni országoknak, és Görögországnak kell – ha partner ebben – támogatást biztosítani ahhoz, hogy Európán kívül állítsák meg a menekültáradatot.

Nem integrálhatók

Lázár János szerint intő jelek vannak arra, hogy "a bevándorlók nem integrálhatók", példaként egyebek között egy finnországi nemi erőszakot hozott fel, amelyet egy 14 éves lány sérelmére követtek el. A miniszter úgy fogalmazott:

A TEK jól csinálta

Lázár János a Terrorelhárítási Központ hétvégéi akciójáról azt mondta: meggyőződése, hogy a hat férfi érdemi fenyegetést jelentett, az elfogottak közül ketten büntetett előéletűek.

Hajdu János, a TEK főigazgatója Fotó: Mudra László [origo]

Hozzátette, a TEK nagyon jól teszi, ha kiemelten figyel, ezért olyan hiba nem történt, ami a TEK-nek felróható lenne. Egy ilyen helyzetben a rendőröknek az a kötelességük, hogy garantálják az ország biztonságát.