A rezsibiztos megvédte a TEK-et

SZEMÉLY Foglalkozás rendőr kiképzés bázis TÁRGY HADI FELSZERELÉS fegyver ÁLLAT háziállat kutya rendőrkutya németjuhász szájkosár FOTÓ KÉPKIVÁGÁS egész alakos fotó SZEMÉLY Foglalkozás rendőr kiképzés bázis TÁRGY HADI FELSZERELÉS ÁLLAT háziállat rendőrkutya
Budapest, 2013. július 9. A Terrorelhárítási Központ (TEK) rendőrei kiképzésen vesznek részt rendőrkutyájukkal budapesti bázisukon 2013. július 9-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A Terrorelhárítási Központ (TEK) tette a dolgát, megakadályozott egy bűncselekményt, a kérdés pedig nem az, hogy ki profi vagy ki amatőr, hanem az, hogy ki az, aki bűncselekményre készül – mondta Németh Szilárd, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke csütörtökön az MTI-nek a TEK hétvégi akciójával kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A nemzetbiztonsági bizottság szerdai ülésén megtárgyalták a Terrorelhárítási Központ (TEK) hétvégi akcióját. A testület meggyőző tényekkel alátámasztott tájékoztatást kapott a TEK-től és a Belügyminisztériumtól – mondta Németh Szilárd, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes elnöke, aki egyben a Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoportjának elnöke is.

Azt is mondta, hogy a bizottsági tagok között teljes egyetértés volt az ügyben:

mindenki gratulált, és köszönetét fejezte ki a TEK-nek.

"Mindenki előtt világos volt, hogy amire létrehozták a TEK-et, abban járt el" – fogalmazott a politikus. Szerinte a terrorelhárítási egység rendőrei olyan embereket kaptak el, akiknél automata gépfegyver és robbanóanyag volt. Magyarországon pedig nem lehet engedély nélkül fegyvereket és robbanóanyagot tartani. A TEK egy bűncselekményt akadályozott meg az elfogással – emelte ki Németh Szilárd.

A kormánypárti politikus úgy fogalmazott: nem az a kérdés, hogy ki profi, ki amatőr, hanem az, hogy ki az, aki bűncselekményre készül, és ki az, aki fegyvereket és robbanóanyagot gyűjt.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) rendőrei kiképzésen Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az MTI szerint hozzáfűzte azt is, hogy a világban teljesen új típusú terrorizmus alakult ki, és

nem mindig a profin kiképzetteket vetik be.

A párizsi merényletek után a magyar közvéleménynek joga van tudni, mi történt az elmúlt napokban a Terrorelhárítási Központ (TEK) által elfogott személyekkel kapcsolatban, és mi az oka a sajtóban megjelent súlyos ellentmondásoknak – írta korábban közleményben az MSZP.

A TEK hétvégi akciója után négy ember ellen indult eljárás, az ügyészség azonban csak egyiküket küldte volna előzetes letartóztatásba.

A bíróság azonban ezt is elutasította, mert úgy látták, hogy semmilyen adat nem utal arra, hogy a férfinak kapcsolata lenne bármilyen terrorszervezettel, illetve, hogy a tőle lefoglalt anyagokat, megszerzett tudását és vegyi anyagait a közrend vagy személyek élete ellen kívánta volna fordítani.

Az esetről külföldön is beszámoltak, a BBC például azt írta, hogy a TEK kinevettette magát.