Felmentő ítélet a moszkvai ingatlan-ügyben

moszkvai ingatlanügy
Budapest, 2014. október 8. A vádlottak a Székely Árpád korábbi moszkvai nagykövet és Horváthné Fekszi Márta volt külügyminisztériumi államtitkár, valamint a társaik ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt folyó büntetőügy első tárgyalásán a Budapest Környéki Törvényszéken 2014. október 8-án. A Magyarország moszkvai kereskedelmi képviselete épületének értékesítése miatti büntetőper a vádirat ismertetésével kezdődött. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Felmentette a bíróság a volt moszkvai nagykövetet és hat társát a magyar kereskdelmi képviselet eladásával kapcsolatban indított ügyben. A törvényszék szerint nem történt bűncselekmény.
Vágólapra másolva!

Bűncselekmény hiányában felmentette a volt moszkvai nagykövetet és hat társát a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet eladásával kapcsolatban hűtlen kezelés, valamint bűnpártolás és okirat-hamisítás miatt emelt vádak alól a Budapest Környéki Törvényszék szerdán.

Az elsőfokú döntés nem jogerős, az ügyészség bűnösség kimondása érdekében fellebbezett, így a büntetőper a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódhat másodfokon.

23 millióért adták el

A Központi Nyomozó Főügyészség vádirata szerint 2008-ban az elsőrendű vádlott, Székely Árpád akkori moszkvai nagykövet

a felettesei tudta nélkül írta alá az ingatlan tulajdonjogának átruházásáról szóló adásvételi szerződést.

A többi vádlott erről tudva bűnpártoló módon próbálta őt fedezni, mentesíteni cselekménye büntetőjogi következményei alól. Az ingatlant a magyar állam 23,7 millió dollárért értékesítette, ám

a vevő nem sokkal később több mint 100 millió dollárért adta tovább.

A vádhatóság szerint az ügyletből az államnak több milliárd forint meg nem térült hátránya keletkezett.

A bíróság szerint nem történt bűncselekmény. Az ítélet nem jogerős Forrás: MTI/Beliczay László

Az ügyészség Székely Árpádot hűtlen kezeléssel és hamis okiratok felhasználásával, Horváthné Fekszi Márta volt külügyminisztériumi államtitkárt hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással és magánokirat-hamisítással, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. korábbi vezérigazgatóját, Tátrai Miklóst és értékesítési igazgatóját, Császy Zsoltot, valamint a cég akkori két vezető beosztású és egy beosztott munkatársát bűnpártolással és magánokirat-hamisítással vádolta.

Korlátozottan forgalomképes

A büntetőperben kiderült, hogy az orosz főváros szívében, nem messze a kormányzati negyedtől található ingatlannak csak a felépítményi része volt a magyar állam tulajdona, a telek azonban az orosz államé volt.

Egy 1973-ban megkötött kétoldalú egyezmény értelmében pedig

az orosz kormány egyetértése nélkül azt nem lehetett eladni vagy átengedni másnak,

az orosz kormánynak tehát vevőkijelölési joga volt.

A védelem ennek kapcsán egy szakértői véleményre hivatkozva hangsúlyozta, hogy ebben az ügyben nincs értelme szabad piaci értékről beszélni, hiszen a vádbeli ingatlan csak korlátozottan forgalomképes. A vádlottak az eljárás során mindvégig tagadták bűnösségüket.

Nem állt szándékában vagyoni hátrányt okozni

A bíróság szóbeli indoklásában kiemelte, hogy a bűncselekmény tényállási elemei közül több is hiányzik. Az elsőrendű vádlott nem volt vagyonkezelő és nem is állt szándékában vagyoni hátrányt okozni.

Abból a tényből, hogy a magyar állam által eladott ingatlant néhány hónap múlva a sokszorosáért adták tovább, még

nem következik, hogy áron alul adták el,

hogy bűncselekmény történt, hiszen az épület és a telek egységes tulajdona egy kézben már jóval nagyobb piaci értéket képviselt.

Ráadásul a magyar állam a nemzetközi egyezmények miatt kereskedelmi célokra sem használhatta a korlátozottan forgalomképes ingatlant, amelynek a fenntartási költsége már a vádbeli időszakban évi másfél milliárd forint volt - sorolta a bíró.

Hangsúlyozta: semmi nem támasztotta alá azt a vádirati állítást, hogy az elsőrendű vádlott a vevő érdekében járt el, vádlott-társai pedig tudva az okozott vagyoni hátrányról és a valótlan tartalmú okiratokról bűnpártoló módon mégis fedezni próbálták a moszkvai nagykövetet.

A KEHI államtitkokat közölt

A bíró több ponton kifogásolta az egyébként "nem szokványos" ügyben a korábbi eljárást. Szóvá tette, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálata során olyan ügyvéd járt el Moszkvában és tartott meghallgatásokat, aki a sértett képviseletét is ellátó ügyvédi irodában dolgozott.

Továbbá az ügyvéd nem volt jogosult szolgálati titkok megismerésére.

továbbá az ügyészség által kirendelt szakértők úgy adtak szakvéleményt, hogy nem tájékoztatták őket az ingatlan értékét döntően befolyásoló jogi helyzetről, a korlátozott forgalomképességről.

Mi több, az is megesett, hogy a kirendelt okmányszakértőnek a bűnüldöző hatóság "szűken mérte a bizonyítékokat" - sorolta a bíró a korábbi eljárás aggályos mozzanatait.