Ha szűk körben kamukausztoznak, az nem bűncselekmény

Vágólapra másolva!
Elkerülte a vádemelést Kulcsár Gergely, az Országgyűlés Jobbik-frakciójának tagja, aki frakciótársainak írt körlevelében "kamukausztnak" nevezte a népírtást. Az ügyészség azzal az indokkal szüntette meg az ellene indított nyomozást, hogy levelét csak zárt, szűk kör látta, így nem nagy nyilvánosság előtt tagadta a holokausztot.
Vágólapra másolva!

Bűncselekemény hiányában megszüntette a jobbikos Kulcsár Gergely parlamenti képviselő ellen a nemzetiszocialista rendszer bűneinek nyilvános tagadása gyanúja miatt tavasszal indított nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség.

Elkerülte a vádemelést

A nyomozás megszüntetésével Kulcsár Gergely elkerülte a három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegető bűncselekmény miatti vádemelést. Az ügyészségi határozat szerint azért, mert bár a frakciótársainak írt levelében

a holokauszt "kamukauszt"-ként említése kimeríti a nemzetiszocialista rendszer bűneinek tagadását,

ám ez nem a nagy nyilvánosság előtt történt.

Mint arról az Origo beszámolt, a be- és feljelentéseiről ismert Tényi István jelzésére azután indult nyomozás, hogy kiszivárgott Kulcsár levele, amiben a "kamukauszt" kifejezés mellett a "kamukauszt állítólagos áldozatai" szófordulatot is használta.

A levélben azt tudakolta frakciótársaitól, részt vegyenek-e a holokauszt emléknapon az Országgyűlésben. Azt is kérdezte, mit tegyenek, ha "valamelyik biboldó-bérenc frakció kezdeményezni fogja, hogy felállva emlékezzen a Ház a kamukauszt állítólagos áldozataira".

Frakcióegyeztetésnek tűnt

Az ügyészség szerint kifejezései megfelelnek "a feljelentett bűncselekmény törvényi tényállási elemének", ám a nemzetiszocialista rendszer bűneinek tagadását az követi el, aki mindezt nagy nyilvánosság előtt teszi.

A levelet azonban Kulcsár egy szűk, csak 46 párttársát tartalmazó zárt levelezőcsoportba küldte,

és ebből bizonyíthatóan csak 11-en olvasták el azt.

A nyomozást megszüntető ügyészségi határozat indoklása Forrás: Origo

A nyomozás azt is megállapította - derült ki az ügyészség nyomozást megszüntető határozatából -, hogy "a levél támájából és címzettjeiből (a Jobbik frakció tagiai) arra lehet következtetni, hogy a közlés célja nem a holokauszttal, mint történelmi eseménnyel kapcsolatos nézetek terjesztése, hanem az országgyűlési emléknappal kapcsolatos frakcióálláspont megvitatása, kialakítása volt."

Korábban vezekelnie kellett

"Bár a levélben szereplő kijelentések tagadják, kétségbe vonják a nemzetiszocialista rendszer által elkövetett emberiség elleni cselekmények tényét, a nagy nyilvánosság előtti elkövetés, mint tényállási elem a nyomozás adatai szerint nem valósult meg - állapította meg az ügyészség.

A jobbikos politikus a cipőknél, amelyekbe állítása szerint bele is köpött Forrás: dkp.hu

Mint arról az Origo beszámolt, Kulcsárnak nem ez az első, botrányt kavart belső levele. Egy korábbi, 2011-es köremailjében Kulcsár arról tájékoztatta frakciótársait, hogy ott járt Budapesten, a nyilasok által a Dunába lőtt zsidóknak emléket állító vascipős emlékműnél, és beleköpött a cipőkbe.

Mindenkinek ajánlom, hogy ha szomorú vagy fáradt, látogasson el ide, meg jön a kedve folytatni a munkát,

amit őseink sajnos nem fejeztek be!" - fűzte még hozzá a levélben. Akkor a Jobbik lezárta az ügyet azzal, hogy "Kulcsár Gergely megbánta a tettét, amit hirtelen felindulásból követett el".

"Vona Gábor kérésére a Duna parton jártam" - fűzte a képhez Kulcsár Gergely Forrás: Facebook/kulcsar.gergely.56/

Mégis vezekelni küldhette a Duna-partra Vona Gábor pártelnök a képviselőt, mert Kulcsár később egy olyan fotót posztolt a Facebookon, ahol a kezében egy rózsával áll a cipőknél, és ezt a megjegyzést fűzte a képhez: "Vona Gábor kérésére a Duna parton jártam".