Szijjártón is kifogott Mesterházy kérdése

A Magyar Európai Üzleti Tanács 2015. évi országjelentése
Szijjártó Péter újabb veszélyt lát
Vágólapra másolva!
Ahogy korábban Lázár János, most minisztertársa, Szijjártó Péter is igyekezett kikerülni a választ az MSZP-s Mesterházy Attila kérdésére, miszerint tárcája államtitkárainak, illetve helyettes államtitkárainak érdekeltségei kaptak-e állami vagy uniós támogatást. A különbség, hogy Lázár azóta mégis válaszolt.
Vágólapra másolva!

A Külgazdasági és Külügyminisztérium nem kezel ilyen jellegű adatokat.

Ezzel kitért az információadás elől Szijjártó Péter miniszter

a válaszában, amit az MSZP-s Mesterházy Attila minisztériumokhoz küldött körkérdésére írt. Az ellenzéki politikus arra volt kíváncsi, hogy a tárcák államtitkárainak és helyettes államtitkárainak vállalkozásai kaptak-e vissza nem térítendő támogatást.

Lázár nyomában Szijjártó

Nem Szijjártó Péter az egyetlen miniszter, aki igyekezett megkerülni a konkrét választ. Mint arról az Origo beszámolt,

korábban ugyanerre a kérdésre a Miniszterelnökséget vezető Lázár János nem válaszolt,

mondván: túl tág a kérdés, ezért nem tudja értelmezni.

Szijjártó Péter kitért az ellenzéki kérdés elől Forrás: MTI/Illyés Tibor

Végül nem sokkal később, a csütörtöki Kormányinfón Lázár János mégis elárulta, hogy 27 államtitkára és helyettes államtitkára között két érintett van: "Kis Miklós kapott uniós forrásokat, mivel maga is gazdálkodó, L. Simon László pedig 2009-ben részesült uniós támogatásban."

Mindenki tudott válaszolni

Szijjártó válasza azért is érthetetlen, mert időközben az összes megkérdezett tárca tudott válaszolni. A válasszal a külügyminiszter mellett kiváró Igazságügyi Minisztérium is nyilatkozott, és közölték, hogy a tíz államtitkár, illetve helyettes államtitkár közül senkinek az érdekeltsége nem kapott támogatást.

Az MSZP-s Mesterházy Attila minden tárcavezetőt megkérdezett Forrás: Origo

Így a Külgazdasági és Külügyminisztérium 12 érintett vezetőjén kívül minden minisztériumi felsővezetőről van információ. Az érdemi válaszokban érintett összesen

145 államtitkár és helyettes államtitkár közül hatról derült ki, hogy állami vagy uniós pénzhez jutottak.

Mint arról az Origo beszámolt, az agrártárca három vezetőjénél is uniós pénzek landoltak, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkárának pedig az utazási irodája kapott munkahelymegtartó állami támogatást.