Párizs meghódította a magyar belpolitikát

zászlófelvonás kossuth tér orbán viktor párizs merénylet
Budapest, 2015. november 15. Katonai tiszteletadással félárbócra eresztetik Magyarország lobogóját a párizsi terrortámadásokban elhunyt áldozatok emlékére elrendelt nemzeti gyásznapon az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2015. november 15-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
A BKV finanszírozása, a MÁV járatritkítása és az új nemzeti könyvtár tervezésének a híre teljesen eltörpült a múlt heti párizsi terrortámadás miatt. Orbán Viktor többször is arról beszélt, hogy az unió vezetőinek a politikája is hozzájárult a kialakult helyzethez. A héten a parlament felhatalmazta a kormányt, hogy bíróságon támadja meg a kötelező kvótát, és Kövér László kitiltotta az RTL Klubot az Országgyűlésből. Ez történt a belpolitikában.
Vágólapra másolva!

A párizsi terrortámadás árnyékolta be a hét belpolitikai eseményeit. Orbán Viktor hétfőn a parlamentben napirend előtti felszólalásában azt mondta: az uniót megtámadták, és Magyarország is veszélyben van. Orbán szerint

az unió gyenge és sodródik,

itt az idő, hogy politikusai megértsék, mi a tét. A terroristák tudatosan és jól szervezetten arra használják a népvándorlást, hogy elvegyüljenek a menekültek tömegében – mondta a miniszterelnök.

A párizsi terrortámadás után Orbán Viktor napirend előtt kért szót Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Arányok

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerint az unió vezetőinek felelősségük van abban, hogy ez megtörténhetett. Vona Gábor, a Jobbik elnöke a kvóta és a visszatoloncolás megakadályozása mellett érvelt.

Tóbiás József, az MSZP frakcióvezetője arányos és hatásos válaszadást sürgetett a párizsi merényletek után. Schiffer András, az LMP frakcióvezetője pedig arról beszélt, hogy

meg kell védeni Európát és az Európai Uniót,

és ehhez közös megoldásokra van szükség.

Kónya és a Jobbik igennek szavazott

Az Országgyűlés kedden törvényben kötelezte a kormányt, hogy forduljon az Európai Unió Bíróságához, és kezdeményezze a bevándorlók kötelező kvóták szerinti szétosztásáról szóló uniós jogszabály megsemmisítését. A Magyarország és Európa védelmében a kötelező betelepítési kvóta elleni fellépésről című, Fidesz–KDNP-s törvényjavaslatot 154 igen szavazattal, 41 nem ellenében, egy tartózkodás mellett – házszabálytól eltéréssel – fogadták el a képviselők.

A Jobbik frakciója a kormányt támogatta Forrás: MTI/Illyés Tibor

Igennel a kormánypárti és jobbikos képviselők mellett a független Kónya Péter voksolt, elutasították az előterjesztést az MSZP és az LMP képviselői, a hétfőn még távolmaradásukat ígérő DK-s képviselők, továbbá az Együtt, a PM, valamint a Liberálisok frakcióhoz nem tartozó képviselői. A független Kész Zoltán tartózkodott.

Nem tudja

Szintén kedden Szombathelyre látogatott Orbán Viktor. A miniszterelnök azt ígérte, kétszer két sávos gyorsút lesz a 86-os útból, emellett továbbviszik az utat, ezzel teljessé válik a várost elkerülő úthálózat.

Szerdán kiderült, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszteren kifogott az a kérdés, amit fél tucat minisztertársa értelmezni tudott. Lázár János

a „családi érdekeltség” kifejezést tágnak találta,

így nem válaszolt arra az ellenzéki kérdésre, hogy 27 államtitkára és helyettes államtitkára érdekeltsége kapott-e állami vagy uniós támogatást.

Nem tudja Giró-Szász András, hogy mennyit keres Orbán Viktor miniszterelnök főtanácsadójaként – mondta az Origo kérdésére szerdán a volt államtitkár. A kormányfőnek politikai kérdésekben ad tanácsot, ha kéri – mondta, hozzátéve: kocsi, iroda vagy stáb nem jár a feladat mellé.

Giró-Szász András nem tudja, mennyit keres Fotó: Polyák Attila - Origo

A hatok

Csütörtökön kiderült, hogy az agrártárca államtitkára és felesége, valamint két helyettes államtitkár cége is kapott uniós támogatást. Ezenkívül L. Simon László és Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség államtitkára is kapott uniós támogatást.

Így már hat minisztériumi felsővezető jutott pénzhez,

mert a belügyminisztérium egyik helyettes államtitkárának utazási irodája is kapott állami pénzt.

Költészet

A kormány jóváhagyta Budapest és Pest megye régiókénti szétválását 2020-tól. Lázár János arról is beszélt a 31. Kormányinfón, hogy a kabinet a szétválás módjáról nem döntött, abban döntő szavuk lesz a Pest megyei településeknek. Közölte azt is:

a kormány jóváhagyott 24 milliárd forintot a BKV finanszírozására,

emellett a nemzetgazdasági miniszter tovább tárgyal a fővárosi közösségi közlekedésről.

L. Simon László is szóba került a 31. Kormányinfón Fotó: Polyák Attila - Origo

L. Simon László miniszterelnökségi államtitkárnak azt üzente Lázár, hogy államtitkárként

maradjon inkább a költészetnél az üzleti tevékenységek helyett.

Az utóbbi időszakban nem vesz részt a cégei munkájában. „Próbálom az üzlet világából a költészet világába visszavezetni L. Simon Lászlót” – mondta Lázár János.

A VIII. kerületbe kerülhet 30 milliárd forintért az Országos Széchényi Könyvtár – ismerte el a miniszter az Origo kérdésére válaszolva, hozzátéve, hogy előtte egy ötletpályázatot is kiírnak.

Megszüntetés

A hatékony és működő, ütemes menetrendi rendszerből kihúzogatott vonatokkal igyekeznek spórolni a 2016-os MÁV-Start-menetrendben. Az ígért megtakarítás kevés, a tényleges még kevesebb lesz. Vagyis az történt, amit az Origo korábban megírt, az ország egész területén

számos járatot megszüntetnek.

Az eredeti tervekhez képest kisebb a járatritkítás mértéke, Csépke András szerint a 2016-os teljesítmény

egy százalékkal lesz kisebb

az ideinél.

2016-ban kevesebb vonat jár majd Forrás: Origo

Kitiltás

Magyarországot közvetlen terrorveszély nem fenyegeti, de a magyar emberek biztonsága érdekében

a kvótarendszert meg kell akadályozni,

ebből Magyarország nem enged – mondta a kormányfő péntek reggeli rádióinterjújában. Orbán Viktor a Kossuth rádióban azt is mondta, hogy Magyarország nem enged a Quaestor-ügyben és a paksi bővítés kérdésében sem.

Pénteken kitiltották az Országgyűlés épületéből az RTL Klubot, mert a csatorna stábja megszegte a sajtótudósítás rendjére vonatkozó szabályokat csütörtökön. Addig nem tudósíthatnak a Parlamentből, amíg a csatorna nem garantálja, hogy nem lesz több szabálysértés.