Uniós pénzek landoltak az agrártárca vezetőinél

Czerván György, Két államtitkár, egy dühös férfi és egy eldurvult zaklatási ügy
Czerván György beszél egy nagykátai gazdafórumon
Vágólapra másolva!
Az agrártárca államtitkára és felesége, valamint két helyettes államtitkár cége is kapott uniós támogatást - derült ki a Mesterházy Attila írásbeli kérdésére adott miniszteri válaszból. Így már négy minisztériumi felsővezető jutott pénzhez, mert a Belügyminisztérium egyik helyettes államtitkárának utazási irodája is kapott állami pénzt. Eddig 96-ból 4 érintett van, de három tárcáról nincs információ.
Vágólapra másolva!

A Földművelésügyi Minisztérium több felsővezetőjének gazdasági érdekeltsége is kapott uniós támogatást, ezzel

négyre nőtt a kormányzatban állami vagy uniós pénzhez jutott államtitkárok, illetve helyettes államtitkárok száma.

Ez a szám azonban még nőhet, mert három minisztérium még nem közölt adatokat.

Egy tárcánál hárman is

A Földművelésügyi Minisztériumnál

  • Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár,
  • Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár és
  • Román István agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár

is érintett uniós támogatás kiutalásában - derült ki a tárca válaszából, amelyet ellenzéki kérdésre adtak.

Czerván György államtitkár és felesége területalapú- és cukortámogatást kapott az EU-tól Forrás: Origo

Mint arról az Origo beszámolt, az MSZP-s Mesterházy Attila az összes minisztériumnak írt, és arra volt kíváncsi, hogy a tárcák államtitkárai, illetve helyettes államtitkárai vagy az ő közeli hozzátartozóik érdekeltségébe tartozó vállalkozások jutottak-e állami vagy uniós támogatáshoz az utóbbi időben.

Cukorpénz és területalapú

A minisztériumi válasz szerint az összesen 16 államtitkár és helyettes államtitkár közül az egyik érintett,

Czerván György államtitkár és felesége vissza nem térítendő uniós, területalapú és cukortámogatásban részesült

2014. június 6. után. Összeget nem írtak a válaszban.

Gál Péter helyettes államtitkár, valamint a vele egy háztartásban élő közeli hozzátartozójának tulajdonában lévő gazdasági társaságok közül a GLP Bormarketing Kft. kapott vissza nem térítendő uniós támogatást ugyanezen időszakban. Román István helyettes államtitkár ugyancsak vissza nem térítendő, területalapú uniós támogatást kapott 2014. június 6. után.

Frissen alakult, támogatták

Gál Péter helyettes államtitkár cége, az említett GLP Bormarketing Kft. friss vállalkozás: 2014. június 12-én lapították, majd a jelek szerint szinte azonnal támogatáshoz is jutott. Az egri székhelyű üzletviteli- és vezetési tanácsadással foglalkozó cégnek a tavalyi csonka évben 100 ezer forintos árbevétele volt, és 11 ezer forintos adózott eredménye.

Eddig nyolcvanból egy érintett

Mint arról az Origo beszámolt, a Földművelésügyi Minisztériumnál érintett három emberen kívül eddig egy másik tárca felsővezetőjéről derült ki, hogy kapott támogatást. Az érdemi választ küldő hét tárca összesen 96 államtitkára és helyettes államtitkára közül a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkárának családi vállalkozása is állami támogatáshoz jutott.

Mesterházy Attila kérdését hét miniszter megértette

Forrás: Origo

Három alkalmazottja van annak az elsősorban lengyel úti célokra specializálódott utazási irodának, amely a nyár végéig egy éven át kapott munkahelymegtartó támogatást.

A Jó napot Krakkó Lengyel Utazások Irodája Kft. tavaly szeptember 1-jétől idén augusztus végéig kapott pénzt,

de azt nem árulták el, összesen mennyit.

A vállalkozás résztulajdonosa Farkasné dr. Gasparics Emese, a BM helyettes államtitkára. Az utazási irodát a helyettes államtitkár férje vezeti, és mindketten tulajdonosok a cégben. A harmadik tulajdonos egy magánszemély. A vállalkozás az utóbbi öt évben 49–88 millió forint közötti éves árbevételt ért el, adózott eredménye évi 200 ezer és 1,2 millió forint között volt.

Kifogott a kérdés Lázáron

Mint arról az Origo beszámolt, eddig hét miniszter gond nélkül tudta értelmezni Mesterházy Attila MSZP-s képviselő írásbeli kérdését, és válaszolt is, a Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánoson azonban kifogott a kérdés.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nem értette a kérdést, mert pontatlan Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Írásbeli kérdései során ön minden állami vezető "érdekeltségeire" és "családi érdekeltségeire" vonatkozóan fogalmazott meg kérdéseket - válaszolta Lázár János az MSZP-s Mesterházy Attilának, majd

a Miniszterelnökséget vezető miniszter erre a "pontatlanságra" hivatkozva tagadta meg, hogy válaszoljon az ellenzéki politikusnak.

Ugyanezért nem válaszolt arra, hogy Semjén Zsolt tárca nélküli miniszter két helyettes államtitkára érintett-e támogatások kiutalásában.

Egyelőre Lázár János mellett a Belügyminisztérium, az erőforrástárca, a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda, a honvédelmi, a fejlesztési, a nemzetgazdasági és az agrártárca válaszolt. Adós még a válasszal az igazságügyi és a külügyi tárca vezetője.