Nem engedték Orbán közelébe az RTL Klubot

Havasi Bertalan, orbán viktor sajtófőnöke, magyar nemzet
Budapest, 2012. július 24. Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j) távozik a párt elnökségi üléséről a Képviselői Irodaház előtt 2012. július 24-én. Az előtérben balról Havasi Bertalan, a kormányfő sajtóstábjának vezetője. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Nem engedték be az RTL Klub stábját az Orbán Viktor kormányfő és Jens Stoltenberg NATO főtitkár által tartott közös sajtónyilatkozatra - tudta meg az Origo. Havasi Bertalan portálunknak azt mondta, hogy az RTL Klub stábja megsértette az országházi sajtótudósítás rendjére vonatkozó házelnöki rendelkezést, ezért eljárást is kezdeményezett.
Vágólapra másolva!

A stáb forgó kamerával ment volna be a parlament egyik termébe, ahol a két politikus nyilatkozott, ám Havasi Bertalan, a kormányfő sajtósa ezt megakadályozta. Az Origo információi szerint Havasi Bertalan azt mondta, hogy

ez nem egy sajtótájékoztató, hanem egy "sajtónyilatkozat"

és nem publikus.

Csak a plenáris ülésre

Az újságírók erre azt felelték, hogy a teremben már vannak fotósok és kamerások, így ők is bemehetnének, de Havasi Bertalan ezt továbbra sem engedte meg, hanem az egyik biztonsági őrhöz lépett és mondott neki valamit. Ezt követően az egyik országgyűlési őrnek is mondott valamit, majd kiment a tévésekhez és azt közölte velük, hogy a belépőjük csak a plenáris ülésre vonatkozott, ezért távozzanak.

Élőben közvetítették

Az RTL Klub stábja ezt követően elhagyta terem előtti részt.

Az Origo tudósítójának egyébként szintén azt mondta az ajtót elálló őr, hogy nem sajtónyilvános az esemény, pedig az M1 élőben közvetítette.

Eljárást indított Havasi Bertalan

Havasi Bertalan az Origo kérdésére kifejtette, hogy a miniszterelnök és a NATO főtitkára mai megbeszélésük után közösen élőben bejelentkeztek az m1 hírcsatorna adásába, azaz nem sajtótájékoztatónak tekintették az eseményt.

Havasi Bertalan (előtérben) és az autóba éppen beszálló Orbán Viktor Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

"Az RTL Klub stábja a helyszínen több alkalommal, szándékosan, többszöri figyelmeztetés ellenére megsértette az országházi sajtótudósítás rendjére vonatkozó házelnöki rendelkezést" - állította a kormányfő sajtósa, hozzátéve: "Innentől kezdve az ügy az Országgyűlés Hivatalára tartozik, az ezzel kapcsolatos eljárás kezdeményezéséről tájékoztattam az RTL Klub stábját illetve minden más érintett szervezeti egység képviselőjét".