Lázár inkább a költészetet ajánlotta L. Simon figyelmébe

Lázár János
Budapest, 2015. november 12. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter érkezik a sajtótájékoztatóra az Országházban 2015. november 12-én. A miniszter megerősítette, a kormány szükség esetén a magyar-román határon is kész és képes rövid időn belül műszaki határzárat létesíteni. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Magyarország kész akár bíróság elé is vinni a paksi bővítés ügyét, de arra is, hogy a következő két hónapban egyeztetéseket folytasson a 12 milliárd eurós beruházással kapcsolatban - mondta Lázár János. A Miniszterelnökség vezetője a földügyekről, Budapest és Pest megye szétválásáról, illetve a Quaestor ügyről is beszélt a 31. Kormányinfón.
Vágólapra másolva!

Magyarország visszautasítja azt a politikát, amelyben Brüsszel megtiltaná, hogy kereskedelmi megállapodást kössünk unión kívüli országgal, akár Oroszországgal, akár Kínával, akár arab országokkal - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter arra reagálva, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított a paksi bővítéshez kapcsolódóan.

Percről percre

A 31. kormányinfót is percről percre közvetítette az Origo.

Bíróság elé vihetik

Lázár János szerint Magyarország kész akár bíróság elé is vinni az ügyet, de arra is, hogy a következő két hónapban egyeztetéseket folytasson a 12 milliárd eurós beruházással kapcsolatban.

Kovács Zoltán kormányszóvivő és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Kijelentette: Magyarország garantálja, hogy a projekt 60 százalékának erejéig magyar és más uniós vállalkozások is bekapcsolódhassanak verseny keretében. A miniszter szerint jelenleg nincs olyan atomenergetikai fejlesztés Európában, amit tendereztettek volna.

A paksi bővítés ügyéből bírósági ügy is lehet Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Biztonság és helytállás

Az Európát gyengíteni akarók, különböző terroristacsoportok rátelepedtek a modern kori népvándorlásra - mondta Lázár János. A tárcavezető közölte:

a kormány több döntést is hozott a terrorveszéllyel kapcsolatban,

így például - mint azt már bejelentették - határozott egy terrorellenes koordinációs központ létrehozásáról.

Terrorellenes koordináció központot hoznak létre Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A titkosszolgálati jelentések megerősítették a kormányt abban, hogy Magyarországon fokozni kell a biztonsági szintet - mondta Lázár János. Ugyanakkor megjegyezte: Magyarország az EU tagországai közül, köszönhetően bevándorlási politikájának, az egyik legbiztonságosabb ország. Ám mivel

az EU nem képes garantálni az emberek biztonságát,

a tagállamoknak, így Magyarországnak is, maguknak kell helyt állniuk - tette hozzá.

Nem válaszolt

Azt is mondta: Németországnak joga van behívni a bevándorlókat, de ez csak ellenőrzött keretek között történhet, és Magyarországra nézve nem jelenthet kötelezettséget. A miniszter egyúttal

az Európai Bizottságot arra szólította fel, vizsgálja felül a kötelező kvótákról szóló döntést,

az ugyanis szerinte szétteríti a terrorveszélyt. Kaptak-e figyelmeztetést a brit hatóságtól, amikor elkpaták a dzsihadistát - kérdezte az Origo Lázár Jánostól, aki erre nem tudott válaszolni.

A menekültkérdés továbbra is központi téma volt a Kormányinfón Forrás: MTI/EPA/Sedan Suna

Föld, föld és föld

Továbbra is cél, hogy az új földtulajdonosoknak

lehetővé tegyék a korábbi földbérleti szerződések felülvizsgálatát,

például a bérleti díjat illetően - közölte Lázár János. A parlament kedden elfogadta a földforgalmi törvény módosításának egyszerű többséget igénylő részét - amely alapján felülvizsgálhatják a haszonbérbe adott földek bérleti díját -, elutasította azonban a sarkalatos passzusokat, amelyek azt tették volna lehetővé, hogy korábbi haszonbérleti szerződések is felülvizsgálhatók legyenek.

Az érdi földárverés volt az első a magyar állam által meghirdetett ilyen jellegű árverés Fotó: Szabó Gábor - Origo

Lázár János azt mondta: a kormány nem tesz le erről a célkitűzésről, és meg akarja nyitni a korábbi földbérleti szerződések felülvizsgálatának lehetőségét, erre hamarosan új javaslata is lesz. Az állami földek jelenleg is zajló értékesítéséről szólva a miniszter elmondta: rendezett formában zajlanak az árverések, a gazdák már 60 milliárd forintnyi hitelígérvényt kértek a Magyar Fejlesztési Banktól.

Válik Budapest 2020-ban

A kormány jóváhagyta Budapest és Pest megye szétválását 2020-tól. Lázár János arról beszélt, a kabinet a szétválás módjáról nem döntött, abban döntő szavuk lesz a Pest megyei településeknek. Közölte azt is:

a kormány jóváhagyott 24 milliárd forintot a BKV finanszírozására,

emellett a nemzetgazdasági miniszter tovább tárgyal a fővárosi közösségi közlekedéssel kapcsolatban.

A BKV megkapja a költségvetésben elkülönített idei 24 milliárdos támogatást Fotó: Polyak Attila - Origo

Egy új nemzeti könyvtár létrehozásához hamarosan ötletpályázatot hirdetnek - ismertette a miniszter, hozzátéve, ennek tömbje Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeum mögött, a Palotanegyedben épülhet meg.

Quaestor: egyeztetnek még

A kormány egyeztetni akar a Magyar Bankszövetséggel a Quaestor-ügyben, a téma ezután kerülhet majd vissza a törvényhozásba - közölte Lázár János. Az Alkotmánybíróság (AB) kedden megsemmisítette a Quaestor-károsultak kárrendezésről szóló törvény egyes részeit.

Lázár János azt mondta: a kabinet értelmezése szerint

a bankok teherviselésbe bevonását jóváhagyta az AB.

A minisztert kérdezték a tájékoztatón Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi programjáról, amelyről elmondta, hogy a kormányfő Kínába és Iránba látogat a következő napokban.

L. Simon László ismét téma volt a Kormányinfón Fotó: M.Schmidt János – Origo

L. Simon és a kaptafa

L. Simon László egykori miniszter-helyettes, jelenlegi miniszterelnökségi államtitkárnak azt üzente Lázár, hogy államtitkárként

maradjon inkább a költészetnél az üzleti tevékenységek helyett.

Az utóbbi időszakban nem vesz részt a cégei munkájában. Próbálom az üzlet világából a költészet világába visszavezetni L. Simon Lászlót - mondta Lázár János.

A VIII. kerületbe kerülhet a 30 milliárd forintért Széchenyi Könyvtár - ismerte el a miniszter egy másik kérdésre válaszolva, hozzátéve, hogy előtte egy ötletpáláyzatot is kiírnak.