Giró-Szászt nem érdekli a pénz

Lázár János sajtótájékoztató 2015.04.09 Giró-Szász András
Vágólapra másolva!
Nem tudja Giró-Szász András, hogy mennyit keres Orbán Viktor miniszterelnök főtanácsadójaként - mondta az Origo kérdésére a volt államtitkár. A kormányfőnek politikai kérdésekben ad tanácsot, ha kéri - mondta, hozzátéve: kocsi, iroda vagy stáb nem jár a feladat mellé.
Vágólapra másolva!

Néhány napja már hivatalosan is Orbán Viktor belpolitikai főtanácsadójaként dolgozik Giró-Szász András, aki októberi lemondásáig volt a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

Giró-Szász András új feladatot kapott, miután októberben távozott posztjáról Fotó: Polyák Attila - Origo

A tanácsadói posztra való felkérést - amiről a Népszabadság számolt be - Giró-Szász az Origo kérdésére megerősítette, és azzal egészítette ki, hogy már egy ideje ezen a poszton is dolgozik.

Nem érdekli a pénz

Fogalmam sincs - válaszolta a volt államtitkár az Origo kérdésére, miszerint Orbán Viktor más tanácsadóihoz hasonlóan az ő havi bruttó illetménye is egymillió forint körüli összeg-e.

Higgye el, ez nem is foglalkoztat"

- mondta Giró-Szász. Hozzátette: nem jár neki se hivatali autó, se iroda, stáb.

Arra a kérdésre, hogy pontosan mi a feladata, azt válaszolta: ahogy a miniszterelnök más főtanácsadóinál, úgy

nála is az a gyakorlat, hogy Orbán Viktor egy speciális szakterületet érintően kéri ki a véleményét.

"Én a politikával kapcsolatban adok neki tanácsokat, ha kéri" - mondta.

Rogán miatt távozott

Bár Giró-Szász András már október elején, a Lázár János miniszterrel közösen tartott egyik Kormányinfón bejelentette távozását az államtitkári posztról, lemondása csak a Rogán Antal vezette új tárca, a Miniszterelnöki Kabinetiroda megalakulása és a miniszteri eskü után lépett hatályba.

Távozása hátterében pedig éppen a Rogán-tárca létrehozása állt. Giró-Szász azzal indokolta a lemondását: új helyzet alakult ki azzal, hogy egy olyan minisztérium jön létre, amely a kormányzati kommunikációval van megbízva.

Rogán Antal és Lázár János is marasztalta Giró-Szászt, de ő nemet mondott Forrás: MTI/Kovács Attila

Bár Rogán Antal arra kérte, hogy továbbra is töltse be a kommunikációs államtitkári munkakört, Giró-Szász - mint akkor elmondta - ezt nem vállalta, ahogyan a Miniszterelnökség miniszterhelyettesi posztját sem, amelyet Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ajánlott fel neki.

Megmondtuk, bejött

Az Origo már Giró-Szász András távozásának bejelentése után pár nappal úgy értesült, hogy Orbán Viktor tanácsadóként számítana a volt államtitkár munkájára, de akkor Giró-Szász még kivárt. Megírtuk: a Századvég korábbi munkatársa a második Orbán-kormány hatalomra kerülése után sem vállalt azonnal tisztséget a kabinetben.

Giró-Szászt sokáig a Lázár-féle Kormányinfó állandó arca volt a miniszter mellett Fotó: Bielik István - Origo

Neve akkor került elő, amikor Nagy Anna kormányszóvivő 2011 nyarán családi okokra hivatkozva lemondott. Giró-Szász 2011. szeptember 8-ától lett a kabinet szóvivője. Színre lépése éppen olyan időszakhoz kötődik, amikor a Fidesz-KDNP népszerűsége elkezdett jelentősen csökkenni.

Vezetésével a korábban széttartó kormányzati kommunikációt sikerült összehangolni.

Bár a Fidesz 2012 első felében érte el a támogatottsága mélypontját, abban, hogy emiatt nem alakult ki pánik a párton belül, Giró-Szász tevékenységének is köszönhető. A 2014-es sikeres választási kampányok után mindenki azt várta, hogy Giró-Szász a helyén marad, de ennek ellenére távozott. Csak fél évvel később hívták vissza, amikor a Fidesz népszerűsége csökkenni kezdett.

Nincs is rászorulva

Főtanácsadói fizetése valószínűleg azért sem foglalkoztatja túlzottan Giró-Szász Andrást, mert anyagi helyzete aligha ettől függ. Tavalyi vagyonnyilatkozata szerint

van 140 millió forintos megtakarítása (takarékbetét és biztosítás), 25-30 milliós jachtja

és 750 millió forintos kintlevősége.

Giró-Szász András és Lázár János a Kormányinfón Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Utóbbi úgy keletkezett, hogy amikor kormányzati pozíciót kapott, Giró-Szász András kivált a Strategopolis Kft.-ből,

a 750 millió forint a tulajdonrészből és a még ki nem fizetett osztalékból jött össze,

ennek kifizetését a Strategopolis két év alatt vállalta.

A Strategopolis stratégiai elemző és tanácsadó cégben meglévő részesedését egyszer már eladta: 2011-ben, miután kormányszóvivő lett. Amikor 2014-ben innen visszavonult, visszavásárolta a korábbinál kisebb, 61 százalékos tulajdonrészét, novemberben pedig ismét eladta azt.