Az egyik legismertebb brit dzsihádistát fogtuk el Lőkösházán

UK: English Defence League clashes with worshippers outside mosque Islamists London 2014 islam MUSLIM Anjem Choudary muslims protest DEMONSTRATION UK MOSQUE RACISM far-right English Defence League EDL anti-islam Regent's Park Britain Britain First Abu Izz
UNITED KINGDOM, London: Abu Izzadeen, the British spokesperson for Islamic group Al Ghuurabaa, reacts during a protest by the English Defence League outside Regent's Park Mosque in London on April 18, 2014. The far-right group was protesting against controversial Islamist preacher Anjem Choudary. CITIZENSIDE/GUY CORBISHLEY
Vágólapra másolva!
Abu Izzadint Nagy-Britanniában mindenki ismeri, mint a rossz pénzt. Állandó főszereplője és szónoka a szélsőséges dzsihádista megmozdulásoknak. Rendszeres nyilatkozó, közismerten remek rétor. Többször is összetűzésbe került a brit rendőrséggel, de más iszlamista szónokokkal is. Hobbija a kungfu, és saját bevallása szerint minden vágya, hogy egyszer öngyilkos merénylő lehessen. 
Vágólapra másolva!

Mint arról az Origo is beszámolt, a terrorizmust korábban támogató brit férfiakat fogtak el a magyar rendőrök a múlt szombaton a Békés megyei Lőkösházán, egy nemzetközi vonaton.

A két brit férfi korábban terrorcselekmény finanszírozása miatt egy alkalommal másfél évet, egy másik alkalommal három és fél évet töltött börtönben. 2009-ben szabadultak, és az ítélet szerint a szabadulásukat követő tíz évben

csak hatósági engedéllyel hagyhatták volna el Angliát.

Kiutasítják őket

Mindketten kiutasítást előkészítő őrizetbe kerültek.

Az idegenrendészeti eljárás során az addig azonosítatlan férfi közölte a valódi nevét: B. Trevor, szintén brit állampolgár, és 40 éves – írta az ORFK. Ügyükben kedd délután történt változás: a schengeni körözési rendszerben megjelent mindkettőjük európai elfogatóparancsa, mivel engedély nélkül hagyták el Nagy-Britanniát.

Abu Izzadin Londonban, az Al Ghuurabaa tüntetésén. Forrás: citizenside.com/Citizenside/Guy Corbishley

A leghírhedtebb brit iszlamista járt nálunk

Időközben azonban a The Daily Telegraph részletesen is bemutatta a korábban azonosítatlannak mondott britet, aki valójában az egyik legismertebb iszlamista szélsőséges a szigetországban.

Abu Izzadin az egyik legismertebb illegális brit muzulmán szervezet szóvivője. A férfi családja Jamaicából érkezett Nagy-Britanniába, de ő maga már Londonban született. Még 18 éves kora előtt áttért az iszlám vallásra, és felvette az Omar nevet.

Forrás: AFP/Johnny Green

A hatóságok azt is tudni vélik róla, hogy korábban többször is részt vett afganisztáni kiképzőtáborokban, ahol professzionális terroristaképzésben részesült.

A muszlim férfiról az is köztudott, hogy négy felesége van. Életviteléről többször is készült riport. Azt sem rejtette véka alá, hogy élete nagy vágya, hogy öngyilkos merénylőként végezhesse.

Bukarest felé tartottak

A rendőrség közleménye szerint a két férfi a Bukarestbe tartó Ister nemzetközi gyorsvonaton utazott, ám sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, sem állampolgárságukat nem tudták igazolni. Egyiküknél volt ugyan egy angol vezetői engedély, a másik mindössze egy Koránt adott át a rendőröknek.