Egy hétig evett menzán a polgármester

Wintermantel Zsol,  magyar politikus,2010 óta Újpest polgármestere, fővárosi önkormányzati és országgyűlési képviselő
Wintermantel Zsolt interjú
Vágólapra másolva!
Menzanaplót vezetett miközben végigette a főváros IV. kerületének több általános iskolájának menzáját Wintermantel Zsolt, a kerület kormánypárti polgármestere. Benyomásai vegyesek voltak.
Vágólapra másolva!

Mátyás királyként, álruhában, beépített gyerekek segítségével ette körbe a főváros IV. kerületét Wintermantel Zsolt. A fideszes polgármester így próbált meggyőződni az új iskolai menzafogások minőségéről.

Wintermantel Zsolt polgármester személyes próbálta ki az iskolai menzákat Fotó: Bielik István - Origo

A Facebookon kialakult ádáz vita hatására úgy döntöttem: személyesen tapasztalom meg a megújult iskolai kosztot – vallott a motivációról menzablogján a polgármester.

Névtelenül, titokban, épp, hogy nem álruhában, mint Mátyás király - beszámolója szerint így járta az iskolákat a politikus.

Kapott egy üzenetet egy anyukától, miszerint a gyereke szerint "amikor a polgármester bácsi eljött a menzára enni a levesből, akkor olyan finom volt, mint még soha, de másnap megint nem lehetett megenni" - számolt be Wintermantel. Pedig állítása szerint ez lehetetlen volt: mindig előző nap rendelték meg "a kaját, álnéven szereplő gyerekeknek, így a cég nem tudta mikor, hová megyünk. "Az ételt beépített gyerekek kérték ki, a konyhások sem tudták, hogy kinek lesz - tette hozzá.

Hétfő: Daragaluska leves, lencsefőzelék

Első nap a Csokonai Gimnáziumban evett a polgármester. A verdikt: a leves alapvetően jó, kellően tartalmas, bár

A lencsefőzelék kifejezetten finom volt, egy kis tejföl mehetett volna rá. A desszertnek adott gyümölcs körte volt, amit viszont csak minden harmadik gyerek vett el.

Kedd: Fokhagyma leves, lecsós csirkemáj

A Fóti úti angol tagozatos iskola menzájával alapvetően elégedett volt a politikus, aki szerint a leves ugyan kicsit híg volt, viszont "a csirkemáj kifejezetten ízletes, szaftos, jól főtt volt" és a rizs is jól pergett, nem főtt össze.

Menzakedd Forrás: Wintermantel Zsolt blogja

Sokan nem ették meg a májat, mert egyszerűen nem szeretik - állapította meg.

Szerda: Borsóleves, csirke vadas szósszal

Szerdai ebédjét a Károlyi István 12 évfolyamos Gimnáziumban költötte el a polgármester. Mind a borsó, mind a galuska jól készült, bár valószínűleg konzervborsó volt - osztotta meg aggályait Wintermantel Zsolt. És nem ez volt a fekete leves: a polgármester szerint csirkéből vadast készíteni szentségtörés.

Csütörtök: Tarhonyaleves, brokkolifőzelék

A Bajza József általános iskolában a tarhonyalevesbe érthetetlen módon zöldség is került, ráadásul az ízét "erősen elvitte a bors, talán kicsit megborulhatott a borsos edény, amikor fűszerezték."

A brokkolifőzelékre a gyerekek rémült arccal néztek,

talán mert "ez tipikusan az a fajta étel, aminél elsőre le kell gyűrni a látványt és az ellenérzéseket."

Péntek: Csirkebecsinált leves, túrós tészta

A Szűcs Sándor Általános Iskolában felszolgált leves "régi, hagyományos magyar kaja, akármilyen hülyén hívják is", a galuska talán egy kicsit jobban megfőtt benne, mint kellett volna.

Menzapéntek Forrás: Wintermantel Zsolt blogja

A túrós tészta normálisan volt megfőzve, a tejföl és a túró teljesen rendben volt, viszont ebből az ételből nagyon hiányzott a só. Ami még nagyobb baj volt, hogy a tészta hideg volt.

Több az előítélet az indokoltnál

Az egy hetes inkognitó menzakörút során Wintermantel állítása szerint világossá vált számára, hogy sokkal több az előítélet menza ügyben, mint azt a valóság indokolná.

A menza korántsem tökéletes, most is találtunk hibákat, mégiscsak több ezer fős közétkeztetésről van szó

- fűzte hozzá engedékenyen a polgármester.

A polgármester nem volt teljesen elégedett Fotó: Bielik István - Origo

Azt azonban megengedhetetlennek nevezte, hogy egy kitálalt étel hideg legyen, vagy hogy akárcsak egyetlen gyermek ne kapja meg az előírt adagot. Az ízlés, a "nem tetszik", az "otthon sem esszük ilyet", a "meg sem kóstolom" viszont szubjektív kategória, azt a menza egyedül nem tudja kezelni - fűzte hozzá Wintermantel Zsolt.