Ezért nem kapott francia színeket a Parlament

zászlófelvonás kossuth tér orbán viktor párizs merénylet
Budapest, 2015. november 15. Katonai tiszteletadással félárbócra eresztetik Magyarország lobogóját a párizsi terrortámadásokban elhunyt áldozatok emlékére elrendelt nemzeti gyásznapon az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2015. november 15-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Van rá ok, hogy miért nem festették be a francia trikolór színeire a Parlamentet, és más fontosabb magyarországi középületeket. Szakértők szerint meg lehetett volna ugyan csinálni, de csak rengeteg pénzből. Díszvilágítás helyett mécsessel és virágokkal emlékeztek meg a magyarok a párizsi merényletsorozat áldozatairól.
Vágólapra másolva!

Hiába szavaztak rá az Origo olvasói, nem kapott különleges díszkivilágítást a Parlament. Eközben világszerte emblematikus épületeket és szobrokat öltöztettek a francia zászló színeibe, hogy kifejezzék részvétüket a párizsi mészárlás után.

Trikolórral emlékeztet Sydney a párizsi merényletekre Forrás: AFP/William West

Ausztráliában a Sydney-i Operaház, New Yorkban a World Trade Center újjáépített tornya borult kék-fehér-pirosba, hogy napokon át emlékeztessen a tragédiára.

Las Vegasban sem maradhatott el a francia trikolór Forrás: AFP/Ethan Miller

Francia színeket kapott Rio de Janeiróban a kolosszális Krisztus-szobor, és Tajvanon a százegy emeletes Tajpej 101 nevű felhőkarcoló is.

Debrecenben meglépték

Persze nálunk is voltak színes épületek: Debrecenben a Nagyerdei Stadion, Budapesten a XII. kerületi önkormányzat épülete lett kék, fehér és piros. Az Origo kérdésére a Főpolgármesteri Hivatal viszont azt válaszolta,

nem terveznek fényfestést.

Kövér László parlamenti sajtóosztálya nem is reagált, a Kormányzati Tájékoztató Központ pedig nem a világításra vonatkozó kérdésre felelt. Helyette emlékeztettek rá, hogy kormány nemzeti gyásznapot rendelt el, ezzel is kifejezve szolidaritását a francia néppel.

Bonyolult és drága

Mielőtt azonban bárki elhamarkodott következtetéseket vonna le, fontos tudni, hogy egy olyan ikonikus épület fényfestése, mint a Parlament, nem olyan egyszerű, ráadásul nagyon drága is.

Francia színeket nem kapott a Parlament, az országzászlót viszont félárbócra eresztették a nemzeti gyásznap miatt Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az Origónak egy világítástechnikai szakértő elmondta, hogy a fényfestést LED reflektorokkal lehet megoldani, ahol eleve ilyen van, ott csak

a programot kell átírni a színes fényekhez.

Az ilyen világításnak az előnye a rugalmasság és az alacsony fogyasztás, hátránya viszont, hogy viszonylag kicsi a fénysűrűség, és drága a telepítési költség.

LED helyett nátrium

A Parlament díszkivilágítását telepítő cég igazgatója egy korábbi cikkben elmondta, hogy az Országház esetében nátriumlámpákat használtak, hogy ne üssön el a korábban meglévőktől. A budapesti díszkivilágításban ugyanis évtizedek óta a nátriumlámpák a meghatározók, ezek adják a jellegzetes sárga fényt.

Budapest jellegzetes sárga fényeit a nátriumlámpák adják Forrás: MTI/Faludi Imre

A nátriumlámpák azért terjedtek el, mert a fényük sokkal jobban fókuszálható, és nagyobb a fénytömegük is. Ezért a Halászbástyát, valamint a Citadellát is ilyenekkel világítják meg esténként.

Ezeknek a színét azonban nem lehet megváltoztatni.

Így tehát, ha a Parlament falát is francia színekbe akarták volna öltöztetni, azokhoz külön nagy teljesítményű LED reflektorokra lett volna szükség. Ezeknek viszont óriási a költsége, főleg egy akkora épületnél, mint az Országház.

Gyertyák és virágok

A fővárosban ugyanakkor több helyszínen megemlékeztek a párizsi támadássorozat halottairól: virágok és mécsesek borítják a budapesti francia nagykövetség előtti területet, szombat este pedig sokan gyújtottak gyertyát a Szent István téri Bazilika előtt.

A Szent István téren, a Bazilika előtt is gyertyát gyújtottak az áldozatok emlékére Fotó: Marton Szilvia - Origo

A Francia Intézet bejárata előtt Orbán Viktor is virágcsokrot helyezett el.

#prayforparis

Szerző: Orbán Viktor, 2015. november 15.

Nekik szól a csend

Megemlékezéssel kezdődik a norvég-magyar válogatott vasárnap esti mérkőzése is: a meccs előtt

gyászszünetet tartanak a játékosok és a nézők,

hogy leróják tiszteletüket a párizsi áldozatok előtt.

32 évesen elhunyt Fülöp Márton válogatott kapus, az ő emléke előtt is tiszteleg a meccs előtt a magyar válogatott Forrás: AFP/Adrian Dennis

Ezzel a csenddel emlékeznek meg a napokban tragikus hirtelenséggel elhunyt Fülöp Márton válogatott kapusról és az Aranycsapat egykori kerettagjáról, Várhidi Pálról is.