Vágólapra másolva!
Megjelentette Henry Kissinger amerikai politikai gondolkodó Világrend című művét az Antall József Tudásközpont, a kötetet az Eötvös Loránd Tudományegyetemen mutatták be.
Vágólapra másolva!

A könyvbemutatón Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke elmondta: a kötetben egyfajta gyakorlatias politikai megközelítés ismerhető meg. Véleménye szerint Kissinger korábbi, Diplomácia című műve lezáró elemzésnek tűnt, de az elmúlt 25 évben bebizonyosodott, hogy a külpolitikai gondolkodás létjogosultsága nem veszett el, hiszen ma is komoly, új típusú dilemmák merülnek fel.

Henry Kissinger új könyve a világrend változásairól szól Forrás: Antall József Tudásközpont/Facebook

Középút

Németh Zsolt szerint a kötet elsősorban az amerikai politikusokhoz szól, és a szerző kritikus az aktuális amerikai vezetéssel szemben. Úgy látja, hogy Washington „túlságosan visszavonult” Barack Obama amerikai elnök idején, és ez a világban némi instabilitást eredményezett. Megjegyezte: érdemes komolyan foglalkozni ezzel a kritikával.

A politikus kifejtette: Kissinger ugyanakkor kritikával illeti azt a szemléletet is, amely szerint az Egyesült Államok egyfajta misszionáriusként igyekszik „a liberális demokrácia vallására” áttéríteni az egész világot, ezt sem tartja követendő példának, ami a konzervatív-republikánus alapállásából is következik. A szerző szerint valamilyen középút lenne ideális e két megközelítés között – fűzte hozzá.

Katonai erő is kell

Németh Zsolt azt mondta: a könyvben Európa is kapott kritikát, mégpedig azért, mert az EU túlságosan elmerült a belső ügyeiben, és ez a magatartás hosszú távon nem tartható fenn, a világrend szempontjából helytelen, mint ahogy az is, hogy Európa „hátradőlt”, és „az Egyesült Államok védőernyője alatt” megfeledkezett arról, hogy szükség van katonai erőre is.

Németh Zsolt szerint Kissinger műve átfogó elemzés Fotó: Bielik István - Origo

A külügyi bizottsági elnök véleménye szerint a Világrend átfogó elemzés a világ helyzetéről, az ilyen ma ritka, ugyanis inkább nehéz részproblémákkal szembesülünk manapság. Németh Zsolt ezért üdvözölte a mű enciklopédikus jellegét.

Sejtetés

Grúber Károly, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kül- és biztonságpolitikáért felelős főosztályvezetője arról beszélt, hogy a kötetben Kissinger ugyan leírja a világ jelenlegi helyzetét, a fő tendenciákat, és a sorok között szól a problémákról is, de nem ad recepteket a megoldásra.

Ugrósdy Márton politológus, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója kiemelte: a migrációs válság rádöbbentette Magyarországot arra, hogy az ország határain kívül is létezik egy világ, amelyet érdemes megismerni, és a most bemutatott könyv ebben segíthet. Kissinger nagyon óvatosan fogalmaz, nem ad konkrét tanácsokat, inkább csak sejteti, hogy milyen irányvonalakat kellene követnie az amerikai vezetésnek – mondta.

Kihívások

Henry Kissinger, az 1923-ban Németországban született amerikai Nobel-békedíjas diplomata és politikus nemzetbiztonsági főtanácsadó, majd külügyminiszter volt a Nixon-kormányban, és ezt a tisztségét az 1974-es Watergate-botrány után, a Gerald Ford vezette új kormányban is megtartotta.

Legújabb, Világrend című könyvében a politikai gondolkodó a 21. század sürgető történelmi kihívásaira keresi a választ, így arra, miként lehet az ideológiai szélsőségek, az ütköző történeti víziók és a gyorsuló technológiai változás világában közös, a békét biztosító világrendet kialakítani.