Havasi nem mindent vihet magával Rogánhoz

Havasi Bertalan; Orbán Viktor
Brüsszel, 2015. szeptember 3. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) nemzetközi sajtótájékoztatót tart Brüsszelben, az Európai Tanács épületében 2015. szeptember 3-án. Jobbról Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely
Vágólapra másolva!
Hamarosan megváltozik Havasi Bertalan e-mail címe – tudta meg az Origo a miniszterelnök sajtófőnökétől. Mint arról korábban beszámoltunk, Havasi Bertalan a Miniszterelnökségről a Miniszterelnöki Kabinetirodára került.
Vágólapra másolva!

„A Hivatalos Értesítő október 27-i száma tartalmazza a Miniszterelnöki Kabinetiroda szervezeti és működési szabályzatát, ott olvasható részletesen a »munkaköri leírásom«, ami egyébként nem különbözik attól, ami eddig a Miniszterelnökség keretében vonatkozott rám” – közölte portálunkkal Havasi Bertalan.

„Ami engem illet, a gyakorlatban, a mindennapi munkavégzésemben semmilyen változást nem hozott a szervezeti átalakítás;

az e-mail címem lesz más hamarosan”

– tette hozzá.

Havasi Bertalan Rogán minisztériumában folytatja Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

Főtanácsadó lehet

A szerdai Magyar Közlöny szerint új főnöke van Havasi Bertalannak, Orbán Viktor sajtósának. Ezentúl a Lázár János vezette Miniszterelnökség helyett a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda lett a főnöke. Rogán Antal október 17-e óta vezeti a kabinetirodát.

Havasi helyettes államtitkári rangban van, tehát biztosan nincs azon politikai (fő)tanácsadóként dolgozó embereknek, akikről a minap Rogán Antal elsőre nem akarta elárulni az MSZP-s Mesterházy Attila írásbeli kérdésére, hogy mennyit keresnek, majd végül mégis engedett, és – név nélkül – nyilvánosságra hozta a fizetési listát.

Jogutódlás

Eszerint

havi bruttó 350 és 888 ezer forint között keresnek a politikai tanácsadók

és főtanácsadók a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodán. A Kormányzati Tájékoztatási Központ közlése szerint mind a hét munkatárs korábban a Miniszterelnökségen dolgozott, státuszukat jogutódlással hozták létre.

A miniszteri és államtitkári kabinetekben dolgozó 7 (fő)tanácsadó havi bruttó illetménye:

  • politikai főtanácsadó 888 300 Ft
  • politikai főtanácsadó 713 900 Ft
  • politikai főtanácsadó 427 500 Ft
  • politikai tanácsadó 800 000 Ft
  • politikai tanácsadó 650 000 Ft
  • politikai tanácsadó 350 000 Ft
  • politikai tanácsadó 600 000 Ft

Összetűzések

Havasi Bertalan egyik legemlékeztesebb tette az volt. hogy 2014 nyarán a tusnádfürdői szabadegyetemen összetűzésbe került az ott lévő fotóriporterekkel. Havasi Bertalanról – aki a Magyar Nemzet állítása szerint fizikailag is inzultálta kollégájukat – a lap azt írta: „Mi a magunk részéről jeleznénk: a bunkóság, az agresszivitás, de még

a lihegő szervilizmus sem tartozik a polgári, keresztény, konzervatív erények közé.”

Havasi Bertalan többször került összetűzésbe a sajtó munkatársaival Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ez most komoly?

Havasi visszautasította a vádat, és közleményében azt kérdezte, komolyan hihetőnek és reálisnak tartja-e a Magyar Nemzet, hogy miközben háttal áll három fotósnak, akik háromszoros túlerővel tolják előrefelé, „te pöcs” és „lefejellek” fenyegetőzésekkel, és akiket „Ne toljatok már be a kocsiba, jó? Köszönöm!” szavakkal próbált jobb belátásra téríteni, ezek után valóban ő az „inzultáló”, a „bunkó”, az „agresszor”?

Orbán félretolta

Emlékezetes volt az is, amikor a Hír24 hírműsor riportere, Benyó Rita 2014. április 30-án a Parlamentben próbálta meg egy kérdésre megállítani Orbán Viktort. Arra volt kíváncsi, milyen négy évre számít a miniszterelnök. A kormányfő sajtófőnöke, Havasi Bertalan minden tőle telhetőt megtett, hogy ezt megakadályozza, Orbán azonban félretolta, és válaszolt a riporternek.