A katonai elhárítás is figyeli a szélsőségeseket

Röszke
Katonák a magyar-szerb határon, az ideiglenes biztonsági határzár mellett Röszke térségében 2015. szeptember 13-án. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Kiemelt figyelmet fordít a katonai hírszerzés és a katonai elhárítás arra, hogy kiszűrje a szélsőséges, esetleg idegengyűlölő motivációval a Magyar Honvédség állományába jelentkezőket. Nemcsak előszűrnek, hanem sok hivatásost és tartalékost még felvétele után is "szorosan ellenőriznek."
Vágólapra másolva!

Elővigyázatosságból előszűri a katonai elhárítás a Magyar Honvédség állományába jelentkezőket, sőt később, a már beosztásba helyezett szerződéseseket és tartalékosokat is szorosan ellenőrzik, hogy kiszűrjék a "biztonsági kockázatot" jelentő, esetlegesen szélsőséges vagy idegengyűlölő személyeket.

Hatékony-e a szűrés?

Valóban ki lehet szűrni pusztán pszichológiai vizsgálattal a Magyar Honvédségbe beépülni szándékozó szélsőségeseket? - kérdezte az MSZP-s Demeter Márta a honvédelmi minisztertől, miután az adatok szerint a menekültválság hatására nőtt a katonai szolgálatra jelentkezők száma.

Katonák drótakadályt feszítenek ki nyáron a magyar-szerb határon, Ásotthalom közelében Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Az ellenzéki politikus szerint ez a megnövekedett érdeklődés örömteli ugyan, de kíváncsi volt arra, vajon

kiszűrhetők-e a szélsőséges, radikális szervezetekhez tartozó vagy azokkal szimpatizáló jelentkezők,

akiket leginkább az idegengyűlölet és a szélsőséges eszmék motiválnak.

Simicskó: Figyelünk

Az MSZP-s politikust Simicskó István miniszter a válaszában azzal nyugtatta: a jelentkezők alkalmassági vizsgálaton vesznek részt. Ennek része a pszichikai alkalmassági vizsgálat, amely alkalmas a devianciák szakember általi felismerésére.

Simicskó István honvédelmi miniszter szerint a katonai elhárítás figyeli a jelentkezőket Fotó: Szabó Gábor - Origo

Valamint - folytatta Simicskó - "a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) kiemelt feladatként kezeli a Magyar Honvédség állományába jelentkező személyek biztonsági szempontú ellenőrzését."

A hat - önkéntes műveleti tartalékosoknál három - hónapos próbaidő alatt pedig "lehetőség nyílik a már beosztásba helyezett, állományba tartozó személy további, szorosabb ellenőrzésére, a biztonsági kockázat mellett a veszélyeztetettség mértékének meghatározására" - írta.