Az ügyészség előtt a gazdagyorstalpalók ügye

mezőgazdaság agrár traktor
A tractor plows a field near Straubing, Germany, 21 October 2015. Photo: ARMIN WEIGEL/dpa
Vágólapra másolva!
Felvetheti a csalás gyanúját, hogy "futószalagon gyártják a műparasztokat", ezért a Fővárosi Főügyészségtől kéri az ügy kivizsgálását egy állampolgár.
Vágólapra másolva!

Másfél év alatt megháromszorozódott az aranykalászos gazda képesítéssel rendelkezők száma Magyarországon, és kizárólag ők azok, akik vásárolhatnak a piacra dobott 380 ezer hektár állami földterületből.

Feljelentést javasolt Fazekas

Megfogadta Fazekas Sándor agrárminiszter tanácsát a fel- és bejelentéseiről ismert állampolgár, Tényi István, és csalás gyanújával bejelentést tett a Fővárosi Főügyészségnél "a futószalagon gyártott műparasztok" miatt.

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester földbérlőből tulajdonossá is válhat - ő is képesített gazda Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Tényinek az Origo birtokába került bejelentése a november 10-én a Hír TV-ben sugárzott riportra hivatkozva hívta fel a figyelmet arra, hogy

rövid idő alatt bárki, aki kifizeti a képzés díját, aranykalászos gazda képesítést szerezhet,

és ezzel elindulhat az állami földek licitjén.

Nem fordul elő, hogy megbuknak

A Hír TV műsorában elhangzott: nagyüzem van az aranykalászos gazdaképzőkben a földprivatizáció hírére. Az egyik cég november végére ígért vizsgát, pedig az előírt óraszámot addig képtelenség teljesíteni. Az elméleti képzésen nem elvárás a jelenlét, a siker pedig szinte garantált - hangzott el.

A kormány 380 ezer hektárnyi állami földterület licites értékesítését tervezi Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Armin Weigel

A műsorban idézték a Gyurcsány-kormány volt földművelésügyi államtitkárát is. Gőgös Zoltán, az MSZP jelenlegi elnökhelyettese is arról beszélt október végén a parlamentben, hogy az aranykalászos képzés a spekulánsok előtt nyitotta meg a földpiacot.

Nem bonyolult teljesíteni

Mint arról korábban az Origo is beszámolt, hogy a hatályos törvény szerint az vehet földet, aki földművelőnek számít, és helyben lakik, az előbbi feltételt pedig nem túl bonyolult teljesíteni. Földművelő lehet ugyanis az is, aki elvégez egy tanfolyamot.

Több vállalkozás foglalkozik aranykalászosgazda-képzéssel - januárig akciós áron Forrás: Origo

Egy ilyen tanfolyam ára körülbelül 250 ezer forint, sok felnőttképző intézet megküldi a megtanulandó anyagot online, és egy hónap múlva vagy még hamarabb aranykalászos földműves lehet szinte bárkiből. Több vállalkozás most is indít képzést, az interneten rengeteg hirdetést találni.

Az MSZP inkább visszavenné

A kormány földértékesítési programja nem aratott osztatlan sikert az ellenzék körében.

Az MSZP például egyáltalán nem adna el állami földet, pláne nem 400 ezer hektárnyit.

A szocialisták a földprogram parlamenti vitájában is elmondták, hogy szerintük az állami föld az utolsó munkaerőpiaci szabályozó eszköz az agráriumban, az értékesítéssel pedig erről mond le a kormány.

Az MSZP-s Gőgös Zoltán szerint inkább az önkormányzatoknak kellene adni a földeket Forrás: Origo

Sőt, az MSZP a hatalomra kerülése esetén visszaállamosítaná a még csak most értékesítendő földeket. Pontosabban önkormányzatoknak adnák az állami földterületeket. A szocialisták szerint

a licitre jogosult helyben lakó földművesek nagy részének nincs sok köze az agráriumhoz.

Gőgös Zoltán felhívta a figyelmet, hogy tavaly nyáron még csak 34 ezer volt, most 106 ezer képesített gazda van.