Egyelőre nem kell milliókat fizetni a békés tüntetésért

"A bátorságot nem lehet beszántani
Vágólapra másolva!
Az őrző-védőknek kifizetett 9 millió forintot is be akarja hajtani az állami szerv azokon, akik a kishantosi beszántás idején tüntettek. És még 5-öt az elmaradt bérleti díjakért. Az ügyet azonban felfüggesztették. Demonstráció a bíróság előtt, hosszúnak tűnő rövid tárgyalás, biobúza, bátorság, Rolling Stones és rock'n'roll.
Vágólapra másolva!

Mintegy 100 ember gyűlt össze a Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt a Mammuttól nem messze, hogy demonstrációt tartson. Sok köztük a greenpeace-es, de más szervezetekből is jöttek (Ökotárs, Duna Kör, stb.). Mindenféle ember van közöttük. Fiatalok, idősebbek, jólöltözöttek, slamposak, alacsonyak, magasak.

Van aki teherautósofőr, van aki szociológus.

Egy hangszóróból stílszerűen a You can’t always get what you want című Rolling Stones szám szólt. Az épület előtti placc közepére pedig biobúzából kirakták a bátorság szót.

Őrzött-védett beszántás

Azért gyűltek oda demonstrálni, mert a bíróságon zajlott a kishantosi földbotrány legújabb fejezete. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet 14 millió forintos kártérítést követel a Kishantosi Vidékfejlesztési Központtól és a Greenpeace-től, mert kár érte, és mert örző-védőket kellett fizetnie.

A biogazdálkodással foglalkozó Kishantosi Vidékfejlesztési Központ éveken át bérelt állami földeket. A cég haszonbérleti szerződése 2013 novemberében lejárt. Az NFA új pályázatot hirdetett ki a földek művelésére, és a Kishantos nem nyert semmit, a földek új bérlőkhöz kerültek.

Amit "igazi magyar gazda nem csinál" Forrás: MTI/Koppan Viktor

Azaz kerültek volna, de a hoppon maradt cég szerint a pályázat nem volt jogszerű. A két fél azóta pereskedik, több egymásnak ellentmondó ítélet is született az ügyben. A bíróság például első fokon kimondta, hogy a földpályázatok rendben voltak, másodfokon viszont ennek az ellenkezőjére jutottak, és visszadobták az ügyet.

Kiderült, hogy az NFA olyan cégnek is adott földet, amely nem felelt meg a pályázati feltételeknek.

Amíg a jogi herce-hurca ment, a Kishantos bevetette búzával a földet, amit már nem bérelt.

Az új bérlők erre úgy reagáltak, hogy áprilisban beszántották az aratás előtt álló búzát

a földön, amit még nem béreltek. A Kishantos és a Greenpeace demonstrált ez ellen, mire az NFA felbérelt egy őrző védő céget, hogy "művelésbe vétel" zavartalanul menjen.

Ezeknek az őrző-védőknek 9 millió forintot fizettek akkoriban. Ez a pénz az oroszlánrésze a 14 millió forintos kártérítésnek,

amit az NFA most a Greenpeace-től és a Kishantostól követel.

A maradék közel 5 millió forint úgy jött össze, hogy az NFA-nál kiszámolták, hogy mekkora kár érte őket, amiért az ügy kirobbanása óta senki sem fizet nekik bérleti díjat (az új bérlő ugyanis a Kishantos miatt nem vehette át a földeket).

Igazi magyar gazda nem tesz ilyet

A Greenpeace azért állt az ügy mellé, mert támogatják a vegyszermentes növénytermesztést.

- mondja Rodics Kata, a szervezet Kishantos-specialistája.

A beszántást barbár pusztításnak nevezte a környezetvédő,

aki szerint az is kiderült, hogy az új bérlők nem is igazi magyar gazdák. Egy igazi magyar gazda ugyanis soha sem tárcsázna be semmilyen búzát. Az is kiderült, hogy a Greenpeace nem fél.

Cinikus dolog az őrző-védőket velük kifizettetni,

miközben nem csináltak mást, csak békésen tüntettek,

amihez minden joguk megvan - mondja Schmidt Hajnalka, a Greenpeace Magyarország vezetője. Szerinte, ha a környezetvédelmi szervezet két éve nem lép fel az ügyben, akkor senki sem hallott volna semmit az egészről. Schmidt Hajnalka abban bízik, hogy a bíróság meglátja a "jóhiszemű cselekedet értékét".

A beszédek után a tüntetők összeállnak egy nagy közös fényképre, majd felcsendül a Living on the Edge az Aerosmithtől, és az emberek vegyülni kezdenek. Van még egy óra a tárgyalásig. Az MSZP-s Gőgös Zoltán is felbukkan. Ő mindig támogatja a Greenpeace-t, azért van itt. Elmondja, hogy ez az eset jellemző erre a "tróger kormányra". Persze megint pénzt követelnek, mintha nem lenne nekik már elég - dohog a politikus.

Gőgös úgy véli, hogy azzal, hogy itt van, segíti az ügyet.

Nagyobb érdeklődés, nagyobb terem

A tárgyalást helyét fél órával a start előtt megváltoztatják. "A nagy érdeklődésre való tekintettel nagyobb teremben lesz" - mondja egy szigorú tekintetű asszony a bíróság folyosóján. A nagyobb teremnél taláros, magassarkú cipőt viselő hölgybe ütközünk. Nem tudja, mit keresünk ott, neki még nem szóltak a teremcseréről, pedig félkor kezdenének. Jön a bíró, és mindenkit megnyugtat, lezavarják fél óra alatt, amúgy is csak ők ketten kellenek hozzá. Így is lesz, a terem már 55-kor felszabadul.

"A bátorságot nem lehet beszántani Forrás: Greenpeace

Jogásznyelv és droidnyelv

Az operatőrök, a fényképészek és az újságírók megrohamozzák a nagyobb termet. Megszámoljuk, a nézőtér 30 férőhelyes. A kamerások nagyon aktívak, a lámpákat kapcsolgatják, és a rolókat húzogatják, amíg nem lesznek meg az ideális fényviszonyok. Megjön a bíró és a többi taláros. A felpereseket két hölgy, az alpereseket két úr képviseli.

Fiúk a lányok ellen.

Előbbiek nem járulnak hozzá, hogy lefényképezzék őket, utóbbiak igen. Az egyik ügyvéd magabiztosan néz a kamerákba.

A tárgyalás nem olyan, mint a filmekben. Végig a bíró beszél, monoton akadozó hangon. A bíróság arra jut, hogy a pert fel kell függeszteni, amíg nem születik ítélet, földpályázatok jogosságáról folyó másik eljárásban.

Húsz percig tart, hogy eljussunk idáig.

Az elhangzó mondatokban átlagosan kétszer szerepel a felperes, vagy az alperes szó, háromszor az eljárás és a beadvány, és még kétszer a vélelmezés.

A bíró váratlanul számokat, betűket és írásjeleket kezd sorolni, pl. : "Há-Ú, kötőjel, ötvenkettőezer-háromszáz." Percekig beszél így. Már attól félünk, hogy droiddá változott, de kiderül, hogy helyrajzi számokat és pályázati azonosítókat sorol. Az alperes képviselői az ablakon bámulnak kifele, a felpereséi sugdolóznak.

Ez is győzelem

A Kishantost igazgató Ácsné Éva érkezése egy kicsit felrázza a hangulatot. Beül a törvényes képviselői mellé, majd folytatódik a jogász nyelvű monoton monológ. Sokkal többnek tűnik 20 percnél, de kereken 10.20-kor megvan a felfüggesztés kihirdetése.

A Greenpeace csak békésen tüntetett Forrás: Greenpeace

Ácsné ezt egy kisebb győzelemnek tekinti, ők kérték ugyanis a felfüggesztést - mondja el a cégvezető a tárgyalás után a bíróság folyosóján. A cégvezető örül, hogy az igazságszolgáltatás még úgy ahogy rendben működik ebben az országban.