Soros György visszaszólt Orbánnak

Soros György
Soros Fund Management Chairman George Soros attends the Nicolas Berggruen Conference 'Europe in Crisis' in Berlin on October 30, 2012. AFP PHOTO/ POOL/Thomas Peter
Vágólapra másolva!
Nem oldja meg a menekültválságot az európai kvótarendszer, mert a megoldás csak önkéntes vállalásokon alapulhat – jelentette ki Soros György a Wall Street Journalnak adott interjújában. A magyar származású milliárdos szerint az Orbán-kormány folyamatosan támadja őt, de alapítványa kitart az álláspontja mellett. 
Vágólapra másolva!

A magyar származású üzletember korábban számos alkalommal sürgette, hogy Európa nyissa meg kapuit a menekültek előtt. Álláspontja szerint Európa akár egymillió menekült befogadására is képes lenne, ez azonban

csak önkéntes alapon működhet, a kötelező kvóták ötlete szerinte nem megfelelő.

Soros György Isztambulban, az általa alapított Open Society Foundations eseményén arra is kitért, hogy számos ország hevesen támadja a menekültekkel kapcsolatos tevékenységét.

Soros György Forrás: AFP/Thomas Peter

Példaként Magyarországot és az Orbán-kormányt említette, de mint fogalmazott, a kritikák ellenére nem változtat az álláspontján.

Mindenki pánikol

Soros szerint a migránsválsággal kapcsolatban pánik lett úrrá a menedékkérőkön, a közvéleményen és a kormányokon is. Noha megítélése szerint vannak "fontos konstruktív erők", a pánik a szorongatottság és a zavarodottság érzetét kelti, ami nagyon káros.

Sokkal több pénzt kellene költeni a menekültválságra Forrás: Chip Somodevilla/Getty Images

Rámutatott: a legtöbb migráns útja Törökországon keresztül vezet, ezért szükség van az együttműködésre Ankarával, amire megítélése szerint Európa és különösen Angela Merkel német kancellár hajlandó.

Évente ötezer eurót kellene költeni menekültenként

Kifejtette, hogy az áldozatoknak hatalmas károkat okozó, rendezetlen vándorlásnál olcsóbb és hatékonyabb lenne, ha "a menekülteket ott várakoztatnák, ahol vannak", erről pedig Európának Törökországgal, valamint Libanonnal és Jordániával is meg kellene állapodnia. Megítélése szerint a kétmillió menedékkérőt befogadó

Törökországot a múltban fizetettnél nagyobb összeggel, évente és személyenként 5 ezer euróval kellene kompenzálni,

méghozzá azért, mert a megnövelt összegnek magában kell foglalnia a gyerekek oktatását, "felkészítésüket a jövőre, amikor Európában végre elfogadják őket". És hasonló megállapodások kellenének más frontvonalbeli országokkal, Libanonnal és Jordániával is.

Mint mondta,

becslések szerint mindennek a költsége meghaladja az évi 10 milliárd eurót,

amit hivatalosan nem fogadnak el Európában, mert nem tudják, hogy honnan fognak ennyi pénzt előteremteni.