Bezárattak az iszlamisták egy egyetemet Jemenben

Vágólapra másolva!
Az Ádeni egyetemen koedukált órákat tartottak. Az iszlamisták korábban egy röpiratban követelték, hogy szüntessék meg ezt a gyakorlatot.
Vágólapra másolva!

Erővel bezártak egy koedukált egyetemet szélsőséges iszlamista fegyveresek a jemeni Ádenben. Az intézmény nem tett eleget a felszólításuknak és nem vetett véget a különböző nemű diákok együttes oktatásának.

A katonai járművekkel érkezett férfiak fegyverrel az egyetem elhagyására kényszerítették a hallgatókat, majd bezárták az államtudományi kar épületének főbejáratát.

Röpiratokban fenyegettek

Az iszlamisták néhány héttel ezelőtt röpiratokban követelték, hogy az ádeni egyetemen

vessenek véget a koedukált óráknak és a zeneoktatásnak,

s emellett vezessenek be kötelező imát a felsőoktatási intézményben. Ezeket a röplapokat az egyetem több karán kiragasztották és az utcán is osztogatták.

A szöveg szerzői azzal fenyegettek, hogy amennyiben nem teljesítik a követeléseiket, Molotov-koktélos és pokolgépes támadásokat fognak végrehajtani - tudatták diákok az AFP francia hírügynökséggel.

Hónapok óta harcolnak

A röplapok fejlécén az "Iszlám Állam - Áden Viláját" (törökül vilajet, magyarul tartomány) felirat volt látható, alatta azonban az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat fekete zászlója állt.

Helyi lakosok szerint

az al-Kaida jelenléte egyre láthatóbbá vált Ádenben,

amióta a kormányerők júliusban visszafoglalták az ország második legnagyobb városát a síita húszi lázadóktól.

Az Ádeni-öböl partján fekvő Jemenben hónapok óta harcolnak egymással az Irán támogatását élvező húszi lázadók és az előlük annak idején külföldre menekült Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök erői.

Szaúd-Arábia a felkelők visszaszorítása érdekében nyolc arab ország támogatásával márciusban légi hadműveleteket indított.