Forgalomkorlátozást rendeltek el Budapesten

Vágólapra másolva!
További intézkedésig mindennap 6 órától 22 óráig érvényes a fekete környezetvédelmi matricás autók közlekedésének tilalma Budapesten a szálló por magas szennyezettségi szintje miatt - tudatta a Főpolgármesteri Hivatal.
Vágólapra másolva!

A szmogriadó riasztási fokozatának bevezetését Tarlós István főpolgármester szombat hajnalban rendelte el, eszerint vasárnap reggel 6 órától tiltják a legszennyezőbb, fekete környezetvédelmi matricás autók közlekedését. A korlátozás nem terjed ki egyebek mellett az M0-s Budapesten áthaladó szakaszaira, továbbá a Nagykovácsi és Remeteszőlős megközelíthetőségét lehetővé tevő utakra.

Fekete színű környezetvédelmi matricával tilos autózni Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Tovább romlott a helyzet

A szombati mérési eredmények vasárnap hajnali értékelése alapján indokolt a riasztási fokozat fenntartása, mivel még tovább emelkedett Budapesten

a szálló por szennyezettségi szintje, már nyolc mérőponton meghaladva a riasztási küszöbértéket

- olvasható a vasárnap kiadott közleményben. Tudatták: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a nappali órákban várhatóan csökken a szálló por szintje, de a reggeli és az esti órákban mérhető magasabb értékek miatt a napi átlagkoncentráció várhatóan még mindig többfelé a tájékoztatási küszöb fölött valószínű.

Az Idokep.hu légszennyezettségi képe jól mutatja, hogy a belső kerületek a legszennyezettebbek, de a pesti oldalon mindenhol határérték feletti adatokat mérnek.

Forrás: idokep.hu

Hétfőre sűrű köd jön

Hétfőn hajnalban sűrű köd képződik, és átmenetileg romlik a levegő minősége. Délután viszont egy újabb gyenge hidegfront hatására a levegőminőség javulására lehet számítani - áll a közleményben. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton közölte, hogy hétfőtől több fővárosi közösségi közlekedési járatot sűrít, tekintettel a szmogriadó elrendelt riasztási fokozatára.