Lengyel határőrök szalutáltak Pintér Sándor előtt

Illegális bevándorlás - Lengyel határőrök érkeztek Magyarországra
Lengyel határőrök érkeztek Magyarországra
Vágólapra másolva!
A schengeni külső határok védelme nélkül veszélybe kerül az európai jog, az igazság és a szabadság a belső területeken - mondta Pintér Sándor belügyminiszter pénteken Budapesten, a Készenléti Rendőrségen, ahol a szerb-magyar határszakasz védelmére érkezett lengyel határőröket fogadta.
Vágólapra másolva!

A miniszter felidézte: a visegrádi országok vezetői úgy döntöttek, hogy az Európai Unió jogszabályainak, a schengeni egyezménynek közösen szereznek érvényt Magyarország külső schengeni határain. Hangsúlyozta: Magyarország és Lengyelország egyformán gondolkodik, és együtt cselekszik, közös választ adnak az Európát sújtó népvándorlásra.

Pénteken 43 lengyel határőr érkezett 13 gépjárművel,

ők magyar kollégáikat segítik a külső határok védelmében.

- mondta Pintér Sándor.

Lengyel határőrök érkeztek Magyarországra Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Meg kell osztani a terheket

A miniszter szerint az illegális bevándorlás okozta terhet egy ország önállóan nem tudja elviselni, ezért szükséges az együttműködés. A lengyel határőröknek azt mondta: feladatuk végrehajtása során védik a saját hazájukat, Magyarországot és az Európai Uniót is.

Karszalagot kaptak

A miniszter a köszöntő után - a korábban Magyarországra érkezett cseh és szlovák rendőrökhöz hasonlóan - karszalagokat adott át a lengyel határőröknek, kérve, hogy ezzel teljesítsék szolgálatukat. Ezeket kifejezetten erre a célra terveztették. A karszalag közepén a "V4" felirat látható egy kék körben, amelyben csillagok utalnak az Európai Unió zászlajára, ezt pedig a visegrádi négyek - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - nemzeti zászlói veszik körül.

Magyar rendőrök mennek Szlovéniába

Az ünnepséget követően Pintér Sándor újságíróknak azt mondta: a magyar és a szlovén országos rendőrfőkapitány kormányegyezmények alapján együttműködési megállapodást írt alá, ennek értelmében várhatóan hétfőn útnak indítja Magyarország azt az 50 magyar rendőrt, aki Szlovénia külső határain teljesít majd szolgálatot.