Orbán nem teheti meg, hogy nem megy el Göncz Árpád temetésére

Orbán Viktor, Erdő Péter, Göncz Árpád FOTÓTÍPUSOK Protokoll
Budapest, 2004. április 15. Orbán Viktor volt miniszterelnök (b), Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek (k) és Göncz Árpád volt köztársasági elnök (j) a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont megnyitója előtt. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Ha a gyászolókon múlik, akár politikai demonstrációvá is alakulhat Göncz Árpád temetése. A néhai államfőre emlékezők most azon háborognak, hogy Orbán Viktor ott lesz a búcsúztatón, a szakértő szerint viszont a kormányfőnek nem volt más választása.
Vágólapra másolva!

Hiába tartják sokan nemkívánatosnak, a szakértő szerint Orbán Viktor nem teheti meg, hogy távol marad Göncz Árpád temetéséről. A kormányfő és Áder János államfő hétfőn jelentette be, hogy ott lesz a búcsúztatón, bár a néhai köztársasági elnök

kifejezetten kérte, hogy ne állami temetése legyen,

és ne a Fiumei úti Nemzeti sírkertben helyezzék örök nyugalomra.

Göncz Árpádra halála napján a Kossuth téren emlékeztek Forrás: M. Schmidt János - Origo

Göncz Árpádot a 16-os parcellába temetik, a helyszínen már egy színpadot is felállítottak. A leendő sírhely közelében nyugszik Bibó István is. A búcsúztatáson részt vesz Koncz Zsuzsa és Bródy János, a szertartást a Duna TV élőben közvetíti.

Különjárat és tömeg

Természetesen nem a magyar kormányfő lesz az egyetlen politikus, aki részt vesz a temetésen. A magyarok mellett külföldi állam- és kormányfők – köztük az osztrák Heinz Fischer – is ott lesz, amikor Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát beszédet mond.

Mécs Imre mégsem beszél

Közleményt adott ki Facebook-oldalán Mécs Imre. Ebben azt írta, mégsem fog beszédet mondani Göncz Árpád temetésén.

„A szervezők kérésére leírt beszédemben foglalkoztam - Göncz Árpád szellemében - égető nemzeti problémákkal is. Mivel a család közölte, hogy ez így nem hangozhat el, én pedig beszédem lényegén nem kívánok változtatni, visszavonták az örökhagyó végakaratán nyugvó felkérésüket" – írta.

Mécs Imre ennek ellenére a végtisztességen részt vesz, a beszédet pedig a temetés után közzéteszi.

Sokkal több lesz azonban a magánember, hiszen a volt államfő kérte, hogy ők is elmehessenek a búcsúztatóra.

Van olyan település, ahonnan buszok indulnak Budapestre,

a BKK pedig rendkívüli járatokat és nagyobb buszokat indít, hogy mindenki eljusson Óbudára. A szervezők hatalmas tömeget várnak.

Göncz Árpádot Mécs Imre búcsúztatja Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Nem akarják Orbánt

A megemlékezők már a Facebookon is csoportokat alakítottak, a hozzászólások között azonban nemcsak a részvét, hanem a felháborodás szavai is helyet kaptak. Sokan nem veszik jó néven, hogy Orbán Viktor is ott lesz a tömegben, sőt van, aki azt írta, „nem ajánlatos” a magyar kormányfő jelenléte. Egyesek felvetették, hogy dudálással kellene megemlékezni Göncz Árpádról a temetés ideje alatt.

Nem kizárt tehát, hogy

hasonló jelenetekre lehet számítani, mint két éve, Horn Gyula búcsúztatásán.

A volt szocialista miniszterelnök temetésén a tömeg jól hallható pfujolásban tört ki, amint bemondták Orbán Viktor nevét az emlékezők között.

Orbán mellett ugyan Áder János is hangsúlyozta, hogy magánemberként megy el a temetésre, Kiszelly Zoltán politológus szerint ilyen esetben sem az aktív, sem pedig az inaktív politikusok nem tudnak elvonatkoztatni pozíciójuktól.

„Azzal, hogy hangsúlyozzák, magánemberként mennek,

– mondta a szakértő.

Megfagyhat a levegő

Kiszelly Zoltán szerint Göncz Árpád esetében nemcsak az elhunyt, hanem a társadalom is elvárja, hogy politikamentes legyen a temetés. A volt államfő így akart halálában is hű maradni feladatához, a nemzeti egység fenntartásához.

Orbán Viktor miniszterelnök és Göncz Árpád 2004-ben, közöttük Erdő Péter bíboros Forrás: MTI/Kovács Attila

Mindezek ellenére a politológus szerint Orbán Viktor nem tehette volna meg, hogy nem megy el a temetésre. A kormányfőnek azonban számolnia kell azzal, hogy meg fog fagyni körülötte a levegő.

– mondta Kiszelly Zoltán.

A politológus ugyanakkor úgy véli, mivel Göncz Árpádnak tulajdonképpen az volt az utolsó kívánsága, hogy pártsemleges legyen a temetése, méltatlan lenne, ha politikai demonstrációra használnák az eseményt. Ha tehát Orbánt nyilvánosan megalázzák, a miniszterelnök még jól is jöhet ki belőle – tette hozzá.