Titkosszolgák kerülhetnek a médiumokhoz

Vágólapra másolva!
Az alkalmazás- és tartalomszolgáltatók, hírközlési és postai szolgáltatók is kötelesek foglalkoztatni a nemzetbiztonság munkatársait, ha ezt a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetői kezdeményeik - egyebek mellett ezt tartalmazza a Pintér Sándor belügyminiszter által a nemzetbiztonsági törvényhez benyújtott módosítás.
Vágólapra másolva!

Ha azt a nemzetbiztonsági szolgálatok főigazgatói kezdeményezik, különleges fontosságú állami szervek, állami tulajdonban lévő gazdálkodó szervezetek, a központi energiaellátó, alkalmazás- és tartalomszolgáltatók, hírközlési és postai szolgáltatók kötelesek alkalmazni a nemzetbiztonsági szolgálat munkatársait - tartalmazza a törvénymódosítási javaslat.

Az előterjesztésben szerepelnek a nemzetközileg ellenőrzött termékeket és technológiákat előállító és felhasználó, valamint a hadiipari kutatással foglalkozó üzemek és intézmények, valamint a nemzetbiztonsági védelem alá eső szervek és létesítmények is - írja az Index. Az elképzelés szerint az alkalmazáshoz szükséges feltételeket teljesítené a leendő titkosszolga.

Védett területek

A javaslat alapján nem kerülnének nemzetbiztonsági dolgozók bírósághoz, ügyészséghez, valamint az Alkotmánybírósághoz. Szintén tiltott terület az Állami Számvevőszék, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a Köztársasági Elnök Hivatala és az Országgyűlés Hivatala.

Nagy baj lenne

A Magyar Lapkiadók Egyesülete a tervezetre reagálva megdöbbenését fejezte ki, mondván: ez a jogszabály törvénybe iktatása esetén durván beleavatkozik, és sérti a vállalkozások alaptörvényben, uniós szerződésekben és más egyéb jogszabályokban rögzített függetlenségét, illetve szabadságát, csorbítja a sajtószabadságot és elősegíti a cenzúrát.

Cáfol a kormány

A Kormányzati Tájékoztatási Központ időközben reagált, és igyekezett megmagyarázni a törvénymódosítás lányegét. A közlemény szerint a javaslatot az ellenzék félremagyarázza, mert "szó sincs arról, hogy online újságok/tartalomszolgáltatók szerkesztőségeibe kerülnének titkosszolgálati munkatársak". A javaslat a közlés szerint "azt teszi lehetővé, ami eddig is így volt (nem csak Magyarországon, hanem a világon mindenhol intézményesült formában), hogy a távközlési szolgáltatóknál (pl. T-Com, Telenor) legyenek ilyen alkalmazottak."