Fideszes képviselő cégével is pereskedett, vesztett a butikos

Mátyásföldi boltbezárás, ruházati bolt bezárása a Budapest XVI. ker Jókai u. 5 szám alatt.
Mátyásföldi boltbezárás, ruházati bolt bezárása a Budapest XVI. ker Jókai u. 5 szám alatt.
Vágólapra másolva!
A mátyásföldi Csini Butikot 29 év után zárták be szerdán. Nem önszántukból. Az üzlet lebontását évekig tartó pereskedés előzte meg. A tulajdonos a rendszer vesztesének tartja magát. A fideszes önkormányzati képviselő örül az ügy lezárásának.
Vágólapra másolva!

„Nem hitte volna, hogy mosolyogva fogom itt hagyni ezt a helyet, mi?” - kérdezi tőlem a hölgy, akinek lebontják a boltját. „Nem ez lesz az, ami megtör. Csodálatos családom van, gyönyörű unokáim.” A hölgy még aláír néhány papírt, és kisétál a végrehajtóval a kiürített üzletből. A védősisakos munkások nekiállnak felállítani egy kerítéskordont a kis épület elé.

Nem lesz 30

A mátyásföldi Csini Butikban napra pontosan 29 év után húzták le a rolót szerda reggel. Nem önszántukból tették.

A bolt egy nagyobb telken fekszik. A tulajdonos, Soós Anna az önkormányzattól vette meg a butiknak otthont adó üzlethelyiséget 1986-ban.

A telek épület alatti része az önkormányzaté volt, a többi viszont a fővárosé.

Soós Anna tehát az önkormányzattól bérelte a talpa alatti földet. A főváros részét néhány évvel később eladták a Mátyás Központ Kft.-nek.

Akik viszont abban a hiszemben mentek bele az üzletbe, hogy a terület egészét veszik meg.

Csak később tudták meg, hogy a butik alatti rész továbbra is az önkormányzaté.

Ezért beperelték a fővárosi önkormányzatot, mondván: a 6,2 millióért vásárolt telek nem volt tehermentes. Összesen 450 milliós kártérítést követeltek, amiből 2000-ben 45 millió forintot meg is kaptak.

A rácsok a helyükre kerülnek Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A Csini Butikon kívül több pavilon is állt a telken, de csak Soósnak volt építési engedélye, ami azt is jelentette, hogy a butik épületét csak az ő engedélyével lehetett lebontani. Az üzletek tulajdonosainak felajánlották, hogy egy másik helyen folytassák a kereskedést, Soós azonban ezt nem fogadta el, mert szerinte sokkal

kedvezőtlenebb lett volna az új helyszín.

A Mátyás Központ megnyerte a pert a fővárossal szemben, és egy telekcserével megszerezték a kérdéses földdarabot is. Innentől ered a konfliktus a Mátyás Központ és Soós Anna között.

Soós Anna úgy véli, hogy a cég jogsértően szerezte meg a telekrészt, a vállalat viszont őt akarta kiebrudalni, mondván, hogy nem fizet bérleti díjat. Soós Anna az mondja, visszamenőlegesen 17 millió forintot követeltek tőle.

A telek 2008-ban gazdát cserélt, az új tulajdonos az MK-ból kiváló Mátyás Invest Kft. lett. Megkérdeztük a céget, hogy miért volt szükség erre, de nem válaszoltak.

Soós Anna pereskedett a Mátyás Központtal és a Mátyás Investtel is, és tavaly végül veszített. A bíróság már akkor kihirdette a kiürítési végzést, de a harcnak csak most lett vége. Szerdán járt le a határidő.

Még ma lebontják

A végrehajtók rendőrök gyűrűjében, körülbelül 30 bámészkodó előtt végzik az utolsó simításokat délelőtt. Soósék egy kerekes fogason kitolják az utolsó pakk ruhát, a Mátyás Investet képviselő ügyvéd egy mappával a hóna alatt figyel, az egyik védősisakos munkásember csavarhúzóval esik neki a zárnak, a végrehajtó papírokat írat alá Soós Annával.

A hölgy látszólag együttműködő, de azt mondja, csak azért, mert nem akar előzetesbe kerülni.

"A kis épületet még ma lebontják" - tudjuk meg.

Az utolsó adag ruhát is kitolták Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A kalapos, bajszos, ősz hajú ügyvéd szűkszavú. Meggyőződése, hogy az eljárás tiszta és korrekt volt.

Behajtói karrier vs. zsíros kenyér

A végrehajtó bőrdzsekit, napszemüveget és körszakállat visel. Trendi jelenség, és nagyon udvarias Soósékkal. „Jól állna önnek egy másik szakma” - veti fel Soós. „Ezt már sokan mondták.” Elpanaszolja, hogy az ő jutalékát 20 éve nem emelték, még mindig csak 25 ezer forint. „A mi családunkban senki sem vállalna ilyen munkát, inkább élnénk zsíros kenyéren egész életünkben” - mondja a butikos hölgy.

Soós Anna a politikai rendszer vesztesének tartja magát.

Szerinte az említett cégek mögött álló Szatmáry család a politikai kapcsolatai segítségével paterolta őt ki.

Soós Anna: Még mindig nincs vége Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A Csini Butik nem vész el, csak átköltözik. Pár utcával arrébb folytatják, de ott már nem lesz ugyanolyan. Soós szerint a Jókai utca 4. volt a tökéletes hely: frekventált, forgalmas, biztonságos.

Soós indított egy kártérítési pert itthon, egyet pedig Strasbourgban.

Ki az a Szatmáryné?

Soós Anna azt állítja, hogy ő igazából nem is a fent említett cégekkel állt harcban, hanem egy bizonyos Szatmáryné Jahl Angélával. Ő a Mátyás Központ résztulajdonosa. Emellett a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara kereskedelmi tagozatának elnöke, a Fővárosi Közgyűlés képviselője, több kft. és egy trafik tulajdonosa.

Megkeresésünkre Szatmáryné elmondta, hogy Soós Anna csak a cégekkel volt jogi és peres viszonyban, vele nem. Ráadásul a Mátyás Invest kiválása óta neki már semmi köze sincs a történethez. Viszont megnyugtatónak tartja, hogy az ügy végre lezárult.

Hányinger

A bámészkodók nagy része a butikos pártját fogja. „Hányinger, ami itt megy, meg hogy ezt ma meg lehet csinálni.” „Folyton azt kommunikálják, hogy támogatják a kisembert, erre tessék.” Van, aki a Fidesz megtestesülését látja a Szatmáry családban: „Én rájuk szavaztam 2010-ben, de hatalmasat csalódtam.” Szatmárynéra sokan emlékeznek abból az időből, amikor még eladó volt egy környékbeli zöldségesnél, nincsenek túl jó véleménnyel róla. Beszólogatnak a le-föl mászkáló építőmunkásoknak, akik szabadkoznak. „Mi erről nem tehetünk, ne ránk haragudjanak.”

Hála Istennek

Egy férfi meglátja a bámészkodókat a járda túloldaláról. Odajön, és tőlem kérdezi, hogy mi történik. "Lebontják" - mondom. "Hála Istennek!" - sóhajt fel. Szerinte az volt a baj az épülettel, hogy ronda. "Ezentúl szebb lesz majd az utca."