Külföldön terjeszkedne a Jobbik

szávay istván, jobbik és az elte-btk kapcsolata
Vágólapra másolva!
Hiába a tiltakozás, várhatóan újabb irodákat nyit a Jobbik a magyar határokon kívül – tudta meg az Origo. A legutóbbi irodát Szávay István, a párt alelnöke hozta létre Zentán, a Vajdaságban, de fogadóórákat tartanak a jobbikos politikusok már Szlovákiában, Ukrajnában és Romániában is. A szerb politikusok és a helyi szervezetek szerint ezek a kezdeményezések csak ártanak a kétoldalú kapcsolatoknak.
Vágólapra másolva!

„Annak nincs semmi értelme, hogy egy jobbikos politikus idejön kéthetente két órára, majd beül a kocsijába, és visszamegy Budapestre. A problémákat pedig itt hagyja nekünk" – így kommentálta Pásztor István, a Vajdasági Magyarok Szövetségének elnöke a Jobbik zentai irodanyitásáról szóló hírt.

Szávay István jobbikos országgyűlési képviselő ugyanis október végén – a szlovákiai Dunaszerdahely után – a vajdasági Zentán is létrehozott egy képviseletet, ahol fogadóórát tart csütörtökönként.

A Jobbik alelnöke Zentán is fogadóórát tart Forrás: MTI/Földi Imre

A helyi magyar szervezetek többsége és a szerb hatóságok felháborodtak a kezdeményezésen. Azt állítják, olyan szélsőséges párt próbál megtelepülni Szerbiában, ami inkább csak árt a szerb-magyar kapcsolatoknak.

A helyi képviselőház elnökét adó Vajdasági Szociáldemokrata Liga például azt követelte, hogy

„Szerbiának már elég baja van a hazai fasisztákkal is, ezért a hatalomnak nem kellene megengednie, hogy ilyen külföldi politikusok járjanak az országba olajat önteni a tűzre" – tették hozzá.

A kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) alelnöke szerint a többnemzetiségű Vajdaságban elfogadhatatlan az a szélsőséges vonal, amelyet a Jobbik képvisel.

– nyilatkozta Igor Mirović, majd hozzátette: ilyen provokációra Szerbiának a hazai és nemzetközi törvényekkel összhangban kell választ adnia.

A Magyar Gárda nem vonzó

A Vajdaságban sokan tartanak attól is, hogy Trianon újbóli felemlegetése vagy a Délvidék kifejezés használata konfliktusokat okozhat az ottani magyaroknak.

A határon túli lakosság eddig nem volt fogékony a Jobbik politikájára,

a párt a 2014-es választásokon például csak valamivel több mint két százalékot kapott a határon túlról. A Vajdaságban többen kifogásolták például a Magyar Gárdához való viszonyt, a szervezet masírozása ugyanis sokakat emlékeztetett az ottani szerb szabadcsapatok tevékenységére.

Szávay Istvánt nem érdekli, hogy mit szólnak a szerbek a kezdeményezéshez Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Korábban a Jobbik két alkalommal is megpróbált irodát nyitni Szerbiában. A hatóságok azonban ezt megakadályozták, mondván, a párt nem bejegyzett az országban, így nem folytathat politikai tevékenységet sem. A mostani iroda emiatt hivatalosan

nem is a Jobbiké, hanem Szávay István országgyűlési képviselőé.

A politikus az Origónak azt mondta, hogy a költségeket abból a 400 ezer forintos országgyűlési irodakeretből finanszírozza, amely minden országgyűlési képviselő rendelkezésére áll.

Vizsgálják az irodanyitást

A szerb Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium vezetője kivizsgálja, folytat-e politikai tevékenységet Szerbia területén a Jobbik. Kori Udovički, a tárca vezetője azt mondta, a szerb kormány nem engedi meg a Vajdaság „kisajátítását", és nem tolerálja a szélsőséges, fasiszta tevékenységet sem.

Staudt Gábor és Szávay István jobbikos politikusok. Szerbiában nem örültek a Jobbiknak Forrás: MTI/Kovács Tamás

A hatóságoknak nem lesz egyszerű dolguk, ha be akarják tiltani Szávay irodáját, miután az ottani törvények szerint erről csak az Alkotmánybíróság dönthet, és csak olyan pártok esetében, amelyek be vannak jegyezve Szerbiában.

"Csak segítenék a magyaroknak"

Szávay István az Origónak azt hangsúlyozta, hogy nem jobbikos pártirodát nyitnak Zentán, hanem mint országgyűlési képviselő fogadóórát tart majd.

„Eddig is erkölcsi kötelességem volt, hogy meghallgassam az ottani magyarok véleményét és gondjait, de azóta, hogy a határon túli magyarok is szavazhatnak a választásokon, mindez a törvényi feladataim közé tartozik" – mondta a politikus, hozzátéve, hogy

egyáltalán nem érdekli, hogy ehhez mit szólnak a szerbek.

Úgy vélte, teljesen félreértik a szándékát, ő ugyanis csak segíteni szeretne. „Ezeken a fogadóórákon megkereshetnek a határon túli magyarok, elmondhatják ötleteiket, panaszaikat, ráadásul számon is kérhetnek" – fogalmazott.

Határon túl terjeszkednének a szélsőjobboldali erők

A Jobbik több másik országban is megpróbált már irodát nyitni, és volt, ahol sikerrel is járt. A romániai Székelyudvarhelyen például pártirodát nyitottak, de a zentaihoz hasonló képviselői iroda működik Ukrajnában és Szlovákiában is. A dunaszerdahelyi irodanyitás miatt módosítanák a szlovák törvényeket is, pontosan meghatároznák ugyanis, hogy kik folytathatnak politikai tevékenységet. A párthoz köthető Hatvannégy Magyar Vármegye Szerbiában próbált megtelepedni, Toroczkai László, a szervezet vezetője és Vona Gábor pártelnök például 2011-ben avatta fel a torontáltordai „Remény Házát". Több, magyarok és szerbek között kitört verekedést is a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom számlájára írnak, azonban Toroczkai László cáfolta, hogy ehhez köze lenne a szervezetnek. A környező országok mindenesetre sorra tiltják ki a jobbikos politikusokat, Szávay Istvánt Romániába és Ukrajnába, Kovács Bélát Ukrajnába, Toroczkai Lászlót pedig Romániába nem engedték be.

A sok ellenző mellett hívei is vannak az irodanyitásnak. Rácz Szabó László, a radikális nézeteiről ismert helyi Magyar Polgári Szövetség elnöke például örül, hogy megjelent a Jobbik Zentán.

„A Fidesz kizárólag a Vajdasági Magyarok Szövetségével hajlandó tárgyalni,

– állította. Őt a Magyar Gárdához való viszony sem zavarja, szerinte ugyanis „Szerbiában is felfegyverzett csapatok gyakorlatoznak, akikről nem vesz tudomást a rendőrség". Úgy látja, a mostaninál már nem lehet rosszabb az ott élő magyarok helyzete.

Pásztor István és Orbán Viktor. A képviselő visszautazik Budapestre, a problémák maradnak Forrás: MTI/Kovács Tamás

Pásztor István szerint lehet, hogy Szávay irodája legitim, de mindenképpen több kárt okoz, mint hasznot. A szavazati jog kiterjesztése a határon túliakra érthetővé teszi a Jobbik terjeszkedő politikáját, de biztos, hogy nagy kárt okoz az itteni magyaroknak.

Pásztor István szerint ennek a politikának lett az eredménye, hogy másfél éve leköpték a Parlament előtt.