Orbán Viktor elmegy Göncz Árpád temetésére

nk20151006
Életének 94. évében, családja körében 2015. október 5-én elhunyt Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság volt elnöke. Göncz Árpádot 25 éve, 1990. augusztus 3-án választotta az Országgyűlés köztársasági elnökké, ezzel ő lett a rendszerváltozás utáni Magyarország első államfője. A felvétel 2013. június 9-én készült budapesti otthonában
Vágólapra másolva!
A miniszterelnök mellett Áder János köztársasági elnök is ott lesz.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök részt veszt a temetésen – mondta az Indexnek Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Göncz Árpádot, a rendszerváltozás után kikiáltott köztársaság elnökét november 6-án, pénteken délután három órakor helyezik végső nyugalomra az Óbudai temetőben. Az elnök végakaratának megfelelően egykori rabtársa,

Mécs Imre és Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát búcsúztatja.

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita magánemberként részt vesz Göncz Árpád egykori államfő temetésén – közölte Altorjai Anita, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke.

Megkerestük a miniszterelnöki sajtóirodát azzal a kérdéssel, hogy Orbán Viktor is magánemberként vesz-e részt Göncz Árpád temetésén. Amint érkezik válasz, frissítjük a cikket.

A volt elnök lányától az Index megtudta azt is, hogy a temetésre eljön Heinz Fischer jelenlegi osztrák államfő is. A külföldi állam és -kormányfők névsorának teljes listáját később közli az Országgyűlés hivatala.

A család és a Göncz Árpád Alapítvány a gyászjelentésben azt írta, hogy "mindenkit várnak a november 6-ai temetésre, aki tisztelettel kíván adózni Göncz Árpád emlékének". A temetésen közreműködnek Koncz Zsuzsa és Bródy János zenészek, de szerepel Bálint András színművész is.

Göncz Árpád maga kérte, hogy ne a hagyományoknak megfelelően, a Fiumei úti Nemzeti sírkertben helyezzék végső nyugalomra, hanem az Óbudai temetőben. Többen is itt nyugszanak a volt elnök rabtársai közül, akiket az 1956-os forradalomban vállalt szerepükért ítéltek vele együtt börtönbüntetésre.