Az államot okolják a merényis gyilkosságért a pszichiáterek

Egyesített Szent István és Szent László Kórház- Rendelőintézet ( ESzSzK) Merényi Gusztáv Kórház , a Pszichiátriai és Addiktológiai Centrum
Vágólapra másolva!
Kérdésben megfogalmazott állítással teszi felelőssé a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke a Merényi kórházat fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó központot azért, hogy egy ember meghalt, egy pedig súlyosan megsérült a pszichiátrián múlt héten. Szerintük a kórházi osztályon a körülmények nem felelnek meg a modern pszichiátriai ellátás minimum feltételeinek.
Vágólapra másolva!

Megelőzhetőek lennének a múlt heti ágyrácsos gyilkossághoz és öngyilkossági kísérlethez hasonló tragédiák a Merényi kórház pszichiátriáján, de ehhez fejlesztések szükségesek - derül ki az orvosokat képviselő Magyar Pszichiátriai Társaság közleményéből. Az állítják, hogy ők többször is elmondták, mit kellene tenni, de évek óta semmi sem történt.

A történtek felvetik a kórház fenntartójának felelősségét is"

- olvasható a társaság közleményében.

A Magyar Pszichiátriai Társaság követeli, hogy az intézmény fenntartója rendeljen el azonnali és széleskörű vizsgálatot az eseményekkel kapcsolatban. Szerintük nemcsak a Merényiben vannak gondok. Azt írták, hogy több intézményben az elégséges szintű ellátáshoz sincsenek meg a feltételek. Rossz az épületek állapota, a szükséges eszközök hiányoznak.

Ezt a napot is megúsztuk"

- a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke, Dr. Molnár Károly szerint sokan mennek így haza egy munkanap végén a pszichiátriai osztályokon dolgozók közül. Az Origónak telefonon azt is elmondta, hogy az orvosok között magánbeszélegtéseken már többször fölmerült a kérdés: hol van az a pont, ahol azt kell mondani, nem csináljuk tovább, elég volt.

Ilyen állapotokat talált egy év eleji ombudsmani vizsgálat Forrás: ajbh.hu

"Vannak szakmai követelmények, az orvos azok szerint látja el a beteget. Meg kell vizsgálni, hogy a Merényi kórházban a feltételek lehetővé teszik-e, hogy ezeket a szakmai követelményeket betartsák a dolgozók" - tette hozzá.

A jelenlegi finanszírozási rendszerben nem is fog javulni a helyzet

- ezt írja közleményében a társaság. Hozzátették, hogy nincs elég szakorvos, de még ennél is kevesebb szakképzett ápoló dolgozik a pszichiátriákon. Szerintük egyre többen hagyják ott a szakmát, mert a munkakörülmények nagyon rosszak, megszűnt a veszélyességi pótlék, a túlóráért járó pénzek kiosztását pedig rosszul szabályozzák.

A másokra veszélyes betegek esetében alkalmazható korlátozó intézkedéseket sem pontosították eddig. "A joghézagoktól mentes jogi szabályozás nagyobb biztonságot jelentene mind a betegek, betegtársak, hozzátartozók, mind a személyzet részére" - olvasható a közleményben.

A Magyar Pszichiátriai Társaság azt kéri Balog Zoltántól, az egészségügyért is felelős minisztertől, hogy a hasonló tragikus események megelőzése érdekében tegyen valamit. Szerintük akár miniszteri biztost is ki lehetne nevezni, hogy megkezdődjön a pszichiátriai betegllátás körülményeinek fejlesztése.