Sok százezren keresték fel a temetőket

2015.11.01. 23:30

Sokan látogatnak el a temetőkbe, emlékeznek meg elhunyt szeretteikre november 1-én, mindenszentek napján, valamint november 2-án, halottak napján. Gyakrabban gonolunk ezekben a napokban az elmúlásra, amiről nem szeretünk beszélni.

Országszerte elhunyt szeretteikre emlékeznek az emberek a temetőkben mindenszentek napján. 

Sokan gyújtottak mécsest vasárnap szeretteik sírjánálForrás: MTI/Komka Péter

November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2-a pedig a halottak napja a keresztény világban. 

Virágok és mécsesek mindenszentek napján a mogyoródi temetőbenForrás: MTI/Bruzák Noémi

Általános szokás, hogy mindenszentek napján rendbe teszik és virággal díszítik a sírokat, amelyeken gyertyát gyújtanak a halottak üdvéért.

A halottakért imádkozott

Az olasz főváros legrégebbi köztemetőjében mutatott be misét Ferenc pápa. Az egyházfő a halottakért imádkozott és áldását adta a sírokra. Azt mondta, boldogok, akik meg tudnak bocsátani embertársaiknak anélkül, hogy mindenki és minden felett ítélkeznének.

A pápa az Egyesült ÁllamokbanForrás: MTI/EPA/Cj Gunther

A pápa mindenszentek ünnepén a Szent Péter téren is mondott beszédet, és a "hétköznapi" szentekre emlékeztette hallgatóságát. Azt mondta, mindenki ismer ilyen embereket, akár saját családjában, akár barátai vagy ismerősei között.

Sok százezren a temetőkben

Mindenszentek illetve halottak napján országszerte sok százezer ember megy ki a temetőkbe. Csak a fővárosi sírkerteket évről-évre 350-400 ezren látogatják ilyenkor. Ezekben a napokban, amikor az emberek mécsest gyújtanak, hogy emlékezzenek, virágokat és koszorút visznek a temetőbe szeretteik sírjára, gyakrabban gonolnak az elmúlásra is.

Egy nő áll családja sírjánál mindenszentek napján a litkei temetőbenForrás: MTI/Komka Péter

Az Origo összeállításából kiderül, hogy a gyászra, halottaink elengedésére, a halál feldolgozására mindig léteztek rítusok.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK