Csak 10 évig lesz titok Paks II. a 30 év helyett

2015.11.01. 18:05

Váratlanul 30-ról 10 évre csökkentették a Paks II. beruházás egyes szerződéseinek titkosságát, vagyis az új blokkok tervezéssel, építéssel kapcsolatos iratai 2044 helyett már 2025-ben megismerhetők lesznek - számolt be az iratokba titoktartás mellett betekintést kapott Jávor Benedek EP-képviselő.

Megkérdőjelezhető a Paks II. beruházás dokumentumainak általános, 30 évre szóló titkosítása, ezért az iratokba - titoktartás mellett - betekintést nyert Jávor Benedek PM-es európai parlamenti képviselő a minősítés felülvizsgálatát kéri Lázár János minisztertől.  Kiderült, hogy egy fontos irat titkosítását máris harmadára csökkentették időközben.

30 helyett 10 év múlva kiderül

Mikor október 19-én ismét betekinthetett Jávor Benedek a paksi atomerő bővítési projektjével kapcsolatosan az orosz féllel kötött szerződésekbe, az egyik dokumentumon felfedezett egy fontos változást.

A paksi atomerőmű vezérlőközpontjaForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Miközben tavaly az összes iratot átfogóan és általánosan 30 éves időtartamra, azaz 2044-ig titkosították, a tervezéssel, építéssel kapcsolatos EPC-szerződés minősítése július 21-ei hatállyal megváltozott. "Titkos"-ról "Korlátozott terjesztésű"-re enyhült az irat titkossága, időtartama pedig 30 évről 10 évre rövidült,  így 2025 júliusában jár le - állapította meg Jávor.

Jávor Benedek az indokoltan védendő adatokon túl a szerződéseket nyilvánosságra hoznáFotó: Polyák Attila - Origo

Az EP-képviselő emiatt levelet írt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek. Arra vár választ, hogy mi indokolta a minősítés enyhítését e szerződés esetében, és tervezik-e, hogy az indokoltan védendő információkon kívül a szerződések döntő részét nyilvánosságra hozzák.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK