Kíváncsiak a 21 századvéges titoktudó nevére

államtitok, titkosított kormányhatározat
Vágólapra másolva!
Ki az a 21 ember a Századvég Alapítványnál, aki akár "Szigorúan titkos!" minősítésű kormányzati információkhoz juthat hozzá - erre vár választ a belügyminisztertől a Liberálisok elnöke, miután Pintér Sándor korábbi válaszából kiderült, hogy az alapítvány munkatársai régóta betekinthetnek minősített iratokba. Fodor Gábor pártelnök az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága elé vinné az ügyet.
Vágólapra másolva!

A Liberálisok elnöke tudni szeretné, hogy a Századvégtől kik férnek hozzá szigorúan titkos kormányzati iratokhoz. Fodor Gábor továbbá az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága elé vinné az ügyet, mondván:

a Századvég Alapítvány munkatársainak 2013-ig nem volt joga az állam titkainak kezeléséhez,

a cégcsoport mégis milliárdos megbízásokat kapott kormányzati stratégiaalkotásra.

21 ember férhet a titkokhoz

Az nemrég derült ki a belügyminiszter Fodor Gábornak adott írásbeli válaszából, hogy 2013. október vége előtt kapott a Századvég Alapítvány néhány munkatársa személyi biztonsági tanúsítványt. Azóta többen is kaptak, így jelenleg összesen 21 századvéges ismerheti meg az állam titkait.

G. Fodor Gábor, a Századvég alapítvány stratégiai igazgatója Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Maga az alapítvány 2014. február 5-én kapta meg a telephely biztonsági tanúsítványt.

Adatok nélkül dolgoztak?

Fodor Gábor emlékeztetett: 2010 után már több milliárdos állami megbízást kapott a Századvég a kormánytól - stratégia alkotásra is. Amennyiben állami stratégiákat úgy írtak, hogy ahhoz nem volt szükségük minősített adat ismeretére, az szerinte "alacsony színvonalú munkát eredményezhetett".

Szigorúan titkos adatokhoz kevesen férhetnek hozzá, a Századvégtől viszont 21-en is Forrás: Origo

Ha viszont kaptak belső anyagokat a kormánytól - folytatja Fodoraz okfejtést - akkor azok minősített anyagok voltak, ezek jogosulatlan kiadása pedig bűncselekményt jelent. Úgy vélte,

a nemzetbiztonsági bizottságnak azt kell vizsgálnia, fennállhat-e bűncselekmény elkövetése.

A Liberálisok a helyzet tisztázása érdekében újabb kérdéseket tettek fel Pintér Sándornak.

Pintér Sándor belügyminiszternek újabb kérdéseket tettek fel a Liberálisok Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A 21 századvéges munkatárs neve mellett arra is kíváncsiak, hogy a cégtől kik kapnak meghívót kormányülésekre, illetve milyen adatáramlás van a jegybank és a Századvég között.