Európa árulói és Orbán Viktor magyar hangja

Rogán Antal miniszterjelölti meghallgatása
Rogán Antal
Vágólapra másolva!
Európát eláruló mágnásokat lát a menekültválság mögött Orbán Viktor, míg Rogán Antal szerint az ő szava néha egyenértékű a kormányfőével. Kiderült, mennyibe kerül Kocsis Mátét melegnek nevezni, illetve hogy melyik fővárosi kerület kapja a szuperkórházat. A hét legfontosabb hírei.
Vágólapra másolva!

Európa árulóiról beszélt a menekültválság kapcsán Orbán Viktor. A miniszterelnök egy pénteki, fővárosi konferencián vetette fel: nem lehet véletlen, hogy naponta ezrével érkeznek a menekültek, és hogy ez felkészületlenül érte a komoly titkosszolgálatokkal rendelkező európai államokat is.

Orbán a krízis mögött a háttérben jól szervezett, nagy pénzeket mozgató, aktivista vezetőket sejt.

Orbán Viktor háttérben dolgozó pénzembereket sejt a menekültválság mögött Fotó: Marton Szilvia - Origo

Nincs visszaút

A kormányfő háttérhatalmakra gyanakszik, Lázár János viszont jóval egyértelműben fogalmazott: szerinte a kormány minden eszközzel fellép a menekültkvóta ellen, ha erre felhatalmazást kap – és

egyetlen kitoloncolt migránst sem fogadnak majd vissza.

Lázár János egyetlen kiutasított menekültet sem fogadna vissza Fotó: Polyák Attila - Origo

Lázár a kormányinfón arról is beszélt, hogy Colleen Bell amerikai magyar nagykövet kérésére "sem akarunk sem befogadni, sem átengedni az országon senkit".

Hol is lesz?

A kancelláriaminiszter kitért a Budapestre tervezett szuperkórház témájára is – az intézmény helyét szerinte a fővárosi vezetés választja ki.

Tarlós István cáfolja, hogy a főváros jelölheti ki a szuperkórház helyét Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Lázár János szavait ugyanakkor saját, rendszeres sajtótájékoztatóján cáfolta Tarlós István. A főpolgármester pénteken úgy fogalmazott: vicc, hogy erről az ő hivatala dönthet, a kórház helyének kijelölése állami feladatnak számít.

Kórház a Hegyvidéken

Az Origo egyébként úgy tudja, hogy az új intézmény a XII. kerületben, a Sportkórház helyén épülhet föl.

Ide épülhet majd a fővárosi szuperkórház – várhatóan 2018-ban Forrás: MTI

A Hegyvidék ezzel olyan jelentkezőket szorított háttérbe, mint a Láng Zsolt vezette II. kerület – itt lakik egyébként Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is – vagy Újpest, ahol Wintermantel Zsolt lobbizott a kórház felépítéséért.

A képet némiképp árnyalja, hogy a kórház valószínűleg csak 2018-ra készülhet el, a jövő évi büdzsében még csak egymilliárd forintot különítettek el a beruházás előkészítésére.

Orbán Viktor magyar hangja

Az intézmény terveit februárban Rogán Antal jelentette be, még a Fidesz frakcióvezetőjeként.
A politikus helyzete azóta nagyot változott. A Miniszterelnöki Kabinet vezetőjeként Rogán október 26-ától a kormány egységes kommunikációjáért felel – ő összegzi az Orbán Viktorhoz beérkező minisztériumi javaslatokat, és ő tolmácsolja a kormányfői döntéseket is a tárcák felé.

Rogán Antal: a szava néha egyenértékű lesz Orbán Viktoréval, legalábbis ő így gondolja Forrás: MTI/Kovács Tamás

Kinevezése után Rogán Antal Baló György RTL2 televízión futó műsorának adott interjút. A műsorvezető kérdésére elmondta, szerinte a miniszterek a kormányban egyenlőek, és csak egy főnökük van, Orbán Viktor. Vannak viszont olyan esetek, amikor

az ő szava pont annyit ér, mint Orbán Viktoré.

Gergényit megrótták

Csak enyhe büntetést kapott a 2006-os őszi zavargások miatt Gergényi Péter. A volt budapesti rendőrfőkapitányt első fokon megrovásban részesítette a Fővárosi Törvényszék, a Bene László volt országos főkapitány elleni eljárást pedig megszüntették.

A 14 vádlottból Gergényin kívül még egy kapott megrovást.

Ő a tévészékház ostrománál volt a rendőri erők helyszínparancsnoka 2006-ban.

Fizetni kellett a meleg szóért

Ennél keményebb ítéletet mértek első fokon Ungár Klárára. A Fővárosi Törvényszék szerint valótlanul állította, hogy Kocsis Máté homoszexuális. Ungárnak elnézést kérő közleményt kell kiadnia, és kétmillió forintot is kell fizetnie megjegyzése miatt.

Ungár Klára a Fővárosi Törvényszéken Forrás: Origo

Az ügyben eljáró bíró szerint arról kellett dönteni, hogy kijelenthető-e Kocsis Mátéról, hogy meleg, nem pedig arról, hogy milyen a szexuális irányultság társadalmi megítélése. Ungár Klára fellebbezett.

Terror, vagy mégsem?

Semmi olyan információ nem áll rendelkezésre, amely Magyarország közvetlen terrorfenyegetettségére utalna – mondta Molnár Zsolt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi, zárt ülése után.

A testület MSZP-s elnöke szerint vannak olyan értesülések, amelyek egyes Magyarországon tartózkodók, illetve az országon átutazók esetleges terrorszervezetekkel való kapcsolataira utalnak, viszont a TEK és más szolgálatok is végzik a dolgukat ezen a téren.

A TEK a migráció miatt emelt a miniszterelnök és családjának védelmi szintjén Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A bejelentés után különösnek tűnhet, hogy a Terrorelhárítási Központ mégis megemelte Orbán Viktor és családjának védelmi szintjét, éppen a menekültválság kockázataira hivatkozva.

Lesz miből felzárkóztatni

Idén decemberig 200 milliárd forintnyi uniós fejlesztési forrás nyílik meg szociális, társadalmi-felzárkózási, család- és ifjúságügyi, köznevelési, felsőoktatási, egészségügyi és egyházi területen – jelentette be az emberi erőforrások minisztere.

Balog Zoltán elmondta, a kiírt programokkal elsősorban a hátrányos helyzetűeket, illetve a társadalmi felzárkózást segítenék. Romákat segítő tanodaprogramot hirdetnek meg 5 milliárd forintos keretösszeggel, valamint egy komplex ifjúsági-fejlesztési program is indul 3,5 milliárd forintból.