A baloldal is kitalált egy új adót Zuglóban

garázs
Closed door of a garage
Vágólapra másolva!
Garázs- és telekadót is fizethetnek 2016-tól a zuglói lakosok, akik egyébként nemrég kapták vissza a 2012-ben kivetett kommunális adó összegét. A helyi baloldal tavaly a kommunális adó visszafizetésével kampányolt, de a túl nagyra nőtt költségvetési lyukat be kell valahogyan tömni. A végső szót novemberben mondják ki a képviselők.
Vágólapra másolva!

Új adónemeket vezetnek be Zuglóban, ha erre novemberben a képviselő-testület is rábólint. Az intézkedés hátterében az áll, hogy a 2014-ben hatalomra kerülő baloldali többség az ígéretéhez híven megkezdte a 2012-ben kivetett kommunális adó visszafizetését. Ez 300-500 milliós léket ütött a büdzsén, amit most pótolni kell.

Zuglóban jöhet a garázsadó Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Félnek a felháborodástól

A tervek szerint garázs- és telekadót szednének, amiből nagyjából 300 millió forintnyi bevételt várnak, és emelik az építményadót is. Mindezek mellett a helyi adókról szóló kerületi előterjesztésben az is fölmerült, hogy az építményadót terjesszék ki a magánszemélyekre is, de

Karácsony Gergely szerint ez nagy társadalmi felháborodást okozna.

Így az önkormányzat kezében maradt a garázsadó kivetése, amit még az 1990-es években készült nyilvántartásra építettek. Éppen ezért az adózóknak önbevallást kellene benyújtaniuk, és csak annak alapján állapíthatják meg a fizetendő adót. Az előterjesztésben a bevezetés évében a tervezett 100 millió forint 50 százalékára számítanak.

Karácsony Gergely, Zugló polgármestere tartott a felháborodástól Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Dühöngés

Várnai László, a Civil Zugló Egyesület vezetője szerint a garázs birtoklása korántsem jelenti azt, hogy a tulaja jómódúbb, mint a többség. Lehet egy nyugdíjasnak az 1970-es években épített bódéja, amiben akár már autó sem áll, míg

állhat egy luxusautó bérelt teremgarázs helyen, vagy a közterületen.

A képviselő elmondta, újra ki fog alakulni egy kaotikusan kivetett, a tisztességes önbevallókat sújtó, az adókerülőket nem elérő adómizéria, és az ezzel szükségszerűen járó lakossági dühöngés.

Várnai László szerint nem gondolták át jól az új adónemeket Fotó: Bielik István - Origo

Átlagos a zuglói teher

A telekadó mértéke 300 forint lesz négyzetméterenként, ebből 230 milliós bevételre számítanak. A térinformatikai rendszer alapján készített térkép szerint az adófizetők a kerület családi házas részében élő, zömmel magánszemély telektulajdonosok lesznek az adóalanyok. A garázsadóhoz hasonlóan az első évben a tervezett bevétel 50 százalékával számolnak.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a tervezett

zuglói telekadó egyáltalán nem számít kirívóan magasnak

a fővárosban. Az I. kerületben például 316 forintot kell fizetni négyzetméterenként, míg a VI. és a XV. kerületben 330 forintot. Telekadót a II. és az V. kerületben sem kell fizetni, míg Csepelen csak 130 forintot négyzetméterenként.

Zuglóban az üres telkek után is fizetni kell Fotó: Hirling Bálint

A fideszes taktika

Zuglóban a választások után, hosszas egyeztetések eredményeképpen nagykoalíció alakult, mivel egyik politikai oldalnak sem volt többsége. Így jelenleg fideszes alpolgármestere is van a kerületnek. Az adótervekről döntő ülésen a Fidesznek éppen kapóra jött Sógor László ügye. Az MSZP-s politikus azzal került a hírekbe, hogy egy meglehetősen ízléstelen képet osztott meg a Facebook-oldalán Hitlerről és a menekültekről.

A Fidesz képviselői, miután Sógor László nem mondott le a mandátumáról, kivonultak az ülésről. Abban az esetben, ha a kormánypártiak bent maradtak volna, és nemmel szavaztak volna, akkor

nem mentek volna át az adótervek.

Így a Fidesz a kint is vagyok, bent is vagyok helyzetet játszhatta el. Rozgonyi Zoltán alpolgármester mindezek ellenére azt mondta, hogy a frakció nem támogatja az új adónemek bevezetését.

Rozgonyi Zoltán, a Fidesz–KDNP alpolgármestere nem támogatja az új adókat Forrás: MTI/Kovács Attila

Bármit meg lehet adóztatni

Várnai szerint a kommunális adó visszaadása 4-500 milliós lyukat ütött a 2015–2016-os költségvetésen, és emiatt számos intézményi karbantartás maradt el, illetve

az iskolák, óvodák, bölcsődék költségvetését öt százalékkal csökkentették,

súlyosan hátráltatva ezzel a működésüket.

Az idei évtől lényegében bármire adót vethetnek ki az önkormányzatok települési adó címen. 2015-től az önkormányzat települési adót bármely adótárgyra megállapíthat, feltéve, hogy azt nem terheli törvényben szabályozott közteher. Az idén egyébként a 3200 önkormányzatban települési adót csupán 16 helyen vezettek be. Ebből 13 esetben termőföldadót.