Gergényi megrovást kapott 2006 miatt

Gergényi Péter
Budapest, 2015. október 29. Gergényi Péter nyugalmazott rendőr vezérőrnagy, volt budapesti főkapitány, másodrendű vádlott a volt rendőri vezetők és társaik 2006. őszi eseményekkel összefüggő büntetőperének tárgyalása előtt a Fővárosi Törvényszék Fő utcai épületének tárgyalótermében 2015. október 29-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Ítéletet hirdettek a 2006-os őszi zavargások miatt bíróság elé állított volt budapesti rendőrfőkapitány ügyében a Fővárosi Törvényszéken. Gergényi Péter enyhe büntetést, megrovást kapott. A Bene László volt országos főkapitány elleni eljárást megszüntette a bíróság. Az ítéletek nem jogerősek.
Vágólapra másolva!

Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány enyhe büntetést, megrovást kapott a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítélete szerint - jelentette a helyszínről tudósítónk. A Bene László volt országos főkapitány ellen folyó eljárást megszüntette a bíróság.

A volt rendőri vezetőknek a 2006-os őszi budapesti zavargások miatt kellett bíróság elé állniuk.

A 14 vádlottból Gergényin kívül még egy ember kapott megrovást: ő a tévészékház ostrománál volt a rendőri erők helyszínparancsnoka 2006-ban. Megszüntették viszont a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) egykori parancsnoka, Dobozi József elleni eljárást.

A Fővárosi Törvényszék ítéletei nem jogerősek.

Az ügyészség a tévészékház ostrománál és az azt követő napokban, illetve október 23-án a főváros utcáin történtek kapcsán jobbára mulasztással elkövetett katonai bűncselekmények miatt emelt vádat három rendőr tábornok, köztük Bene László akkori országos és Gergényi Péter akkori budapesti főkapitány, valamint még tucatnyi rendőr ellen.

Gergényi a tárgyaláson Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az egykori főrendőrök perén egyébként több a készenléti rendőrség egyenruhása, mint egy közepes tüntetésen - számolt be kollégánk. A fő vádlottak, Gergényi Péter volt budapesti és Bene László volt országos főkapitány nyugodtnak tűntek, még a tárgyalás kezdete előtt váltottak pár szót ügyvédeikkel. A fotósokat, operatőröket a bíró kiküldte a teremből.

A vádlottak az eddigi tárgyalásokon nagyrészt tagadták bűnösségüket.

Ez az ítéletet hirdető tárgyalás a 2013 szeptemberében kezdődött büntetőper 103. tárgyalása. Az eseményeket vizsgálta több parlamenti és szakértői bizottság is. A büntetőper két éve kezdődött meg, több mint száz tárgyalást tartottak, és meghallgattak több mint kétszáz tanút, továbbá sok szakértőt.

Az ügyészek felfüggesztett szabadságvesztések kiszabását kérték, a védők felmentést akarnak elérni.

A vádlottak az utolsó szó jogán is ártatlannak vallották magukat.

2006 őszén Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök kiszivárgott beszéde után robbantak ki zavargások Budapesten. A miniszterelnök arról beszélt, hogy a kampányban hazudnia kellett az MSZP 2006-os választási győzelme érdekében.

Szeptember 18-án tüntetések kezdődtek, aznap éjjel a Kossuth térről átvonulók egy része megostromolta és elfoglalta a tévészékházat. Október 23-án, az 1956-os forradalom 50. évfordulóján több helyszínen törtek ki zavargások. A rendőrök többször is brutálisan léptek fel az utcán elfogottakkal szemben.

A 2006-os tévéostrom és a 2006. október 23-ai rendőri bántalmazások miatt a Központi Nyomozó Főügyészség 2013 februárjában emelt vádat.