Simicskáék letették a vételárat a TV2-ért

Simicska Lajos Andy Vajna
Simicska Lajos és Andy Vajna. Vajon most melyikük áll nyerésre TV2-ügyben?
Vágólapra másolva!
A Megapolis szerdán közjegyzői letétbe helyezte a TV2 opciós szerződés szerinti vételárát. Az Origo úgy tudja, Fonyó Károlyék már október 15-én jelezték a vételi szándékot.
Vágólapra másolva!

– mondta az Origónak Óvári Győző, a Fonyó Károly tulajdonában lévő Megapolis Media Zrt. ügyvédje.

Az továbbra sem publikus, hogy Simicska Lajos üzlettársának, Fonyó Károlynak a cége mennyiért venné meg a TV2-t. Óvári Győző a cég nevében szerdán arról tájékoztatta a Népszavát, hogy közjegyzői letétbe helyezték a Közjegyzői Kamaránál a TV2 opciós szerződés szerinti vételárát. Az ügyvéd ezt az Origónak is megerősítette.

Mint mondta, a vételi jog gyakorlásának két feltétele van:

  • egyrészt, hogy a szándékot bejelentsék,
  • másrészt, hogy fizessenek is érte.

Óvári Győző szerint már mindkettő megtörtént: a bejelentés október 15-én, míg a fizetés október 28-án – a szerződésben rögzített 15 napon belül.

A vita még tart, de már fizettek

Az ügyvéd az Origo kérdésére elmondta, hogy ezt azért tették, mert a kötelezett eladók – Simon Zsolt és Yvonne Dederick által képviselt cégek – vitatták az opciós szerződést. Ilyen esetben a Polgári törvénykönyv azt írja elő, hogy a jogosult bírói vagy közjegyzői letétben teljesítsen. A Megapolis az utóbbit választotta, és a Magyar Országos Közjegyzői Kamara letéti számlájára a vételárat átutalta az opciós szerződésnek megfelelően, közölte az ügyvéd.

Egy hétfőn iktatott cégbírósági beadványból kiderült, hogy a TV2 korábbi tulajdonosa, a Pro7Sat.1 nem engedi, hogy töröljék a zálogjogát. A Megapolis ügyvédje ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy ilyet ők nem kértek, és nem is kívánják ennek törlését.

Mi lesz?

– idézte Fonyó Károlyt az ügyvéd. Mint mondta, a következő lépés az lesz, hogy a Közjegyzői Kamara a jogszabályok szerint 15 napon belül értesíti a jogosultakat, hogy van egy ilyen letétje. Ők majd ezután nyilatkoznak az ügyben.

Bonyolódik a TV2 körüli botrány

A TV2 eladását övező botrány a múlt hétfőn a cégbíróságon folytatódott, ahol iktatták Fonyó Károly beadványát. Ebből kiderült, hogy október 13-án két olyan céget szereztek meg, amelyen keresztül jogot formálnak a tévé vagyonkezelő cégére, a TV2 Media Groupra.

Simicska Lajos és Andy Vajna is igényt tart a TV2-re Forrás: MTI - Origo

A Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) október 16-án érkezett egy kérelem a Vajna-csoport irányításszerzésének engedélyezésére. Ezzel szemben a GVH-hoz a Fonyó Károly tulajdonában álló cégcsoporttól eddig nem érkezett engedélykérelem a TV2 megvételére.

A TV2 nem tartja jogszerűnek sem Fonyó Károly cége, a Megapolis Média Vagyonkezelő Zrt. opciójának alapítási körülményeit, sem pedig az opció lehívását, ezért közleményük szerint megteszik a szükséges jogi lépéseket.

Múlt csütörtökön a labda visszakerült Simicskáékhoz, miután a cégbíróság feltartóztatta őket, és hiánypótlásra szólította fel a TV2-s cégeket a nevére író Fonyó Károlyt. Fonyó ügyvédje jelezte, néhány napon belül a Megapolis is benyújtja a kérelmét a GVH-hoz, hogy az jóváhagyhassa a TV2-s fúziót.

Simicska Lajos a médiában vágna vissza

A TV2 körüli hercehurcával visszatért a médiához az Orbán–Simicska-háború hadszíntere: Simicska Lajos építőipari cégét kizárták a közbeszerzésekből, bérelt földjeit eladják, plakáthelyeit visszavennék, ő viszont médiaportfóliójához hozzácsapná az egyik legnagyobb kereskedelmi tévét.