Rogán néha lehet Lázár főnöke

Rogán Antal miniszterjelölti meghallgatása
Rogán Antal
Vágólapra másolva!
Rogán Antal úgy gondolja, hogy az ő szava néha pont annyit ér majd kabinetfőnökként, mint Orbán Viktor szava. A miniszterelnöki kabinetiroda vezetője miniszterként első interjúját Baló Györgynek adta.
Vágólapra másolva!

Kinevezése után Baló György RTL2 televízión futó műsorának adott interjút Rogán Antal, a miniszterelnöki kabinetirodát vezető miniszter. A műsorvezető kérdésére elmondta, hogy szerinte a miniszterek a kormányban egyenlőek, és csak egy főnökük van, Orbán Viktor. Vannak viszont olyan esetek, amikor

az ő szava pont annyit ér, mint Orbán Viktor szava.

"Nekem vannak koordinációs feladataim, amiket a miniszterelnök nevében látok el. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag ilyenkor bizonyos értelemben az ő nevében járok el. Ez természetesen olyan, mintha az ő utasítása lenne" - mondta szó szerint Rogán.

Azt is elmondta, hogy ő maga nem akart mindenképpen miniszter lenni, mert azt a feladatot, amit neki szánt Orbán Viktor, államtitkári szinten látták el az eddigi kormányokban. Miután viszont Lázár János és a miniszterelnök abban állapodott meg, hogy miniszterként kell vezetnie a kabinetirodát, nem tiltakozott. Szerinte Angliától Bajorországig sok helyen látnak el az övéhez hasonló feladatokat miniszteri pozícióban.

Rogán Antal Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Magyar Közlöny hétfői számában megjelent, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által szignózott rendelet szerint a miniszterelnök kabinetfőnöke a kormány általános politikai koordinációért felelős tagja lesz, és ő felel majd az egységes kormányzati kommunikációért is.

Rogán Antal koordinációs feladatának része, hogy

a beérkezett javaslatokat összegezze, értékelje, és azokkal kapcsolatban javaslatot tegyen a kormányfőnek.

Rogán Antal a végrehajtás alakulásáról információt kérhet az érintett kormánytagtól, illetve szervektől, emellett a miniszterelnöknek soron kívül tájékoztatást, felvilágosítást, továbbá kormányzati összeállítások elkészítéséhez szakmai előkészítő anyagot, adatszolgáltatást, vagy szakértői közreműködést kérhet.

Baló György műsorában Rogán Antal arról is beszélt, hogy feladatai közé tartozik Orbán Viktor kommunikációs felkészítése is. Ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy az irányítása alatt álló kabinetiroda munkatársai az egyes minisztériumoktól kérhetnek adatot, ha a miniszterelnököt a parlamentben például az egészségügyről kérdezik. A kapott információt aztán Orbán asztalára teszik, aki így válaszolhat a kérdésre.