Magyar politikusokról is írt Helmuth Kohl bizalmasa

Horst Teltschik könyve Németország egyik legizgalmasabb időszakáról szól
Vágólapra másolva!
A német egységhez vezető ajtó csak egy rövid, szerencsés pillanat erejéig nyílott meg, akkor is csak résnyire – olvasható Horst Teltschik memoárjában, amit a napokban adott ki az Antall József Tudásközpont. Teltschik Helmuth Kohl egykori német kancellár kül-és biztonságpolitikai tanácsadója volt.
Vágólapra másolva!

„A kormányülésen Kohl az egyesülési folyamat körül kialakult nyilvános vita stílusára és tartalmára panaszkodik. A Szövetségi Köztársaságban az emberek nagyon félnek, hogy elveszíthetnek valamit, és le kell adniuk az életszínvonalukból, s ezeket a félelmeket egyesek még tovább gerjesztik.

Most hirtelen még azoknak is gondja támad az egyesüléssel, akik hosszú éveken át énekelték, hogy „egység és jog és szabadság.

Ami az NDK-t illeti, nyilvánvaló, hogy sokan még mindig az összecsomagolt bőröndjeiken ülnek,

készen arra, hogy áttelepüljenek, ha nehézségeik támadnának. Csak az elmúlt két napban újabb 4900 áttelepülő érkezett.”

Horst Teltschik könyve Németország egyik legizgalmasabb időszakáról szól Forrás: Antall József Tudásközpont

A fönti idézet Horst Teltschik visszaemlékezéséből származik, akinek a könyve nemrég jelent meg az Antall József Tudásközpont gondozásában. Teltschik az akkori folyamatok aktív részeseként szinte napról napra mondja el annak a 329 napnak a történetét, mely a berlini fal 1989. november 9-i leomlásától a két német országrész hivatalos egyesüléséig, 1990. október 3-ig ível.

Könyvéből kiderül: szinte minden hétre jutott egy-egy olyan esemény, amely a ma ismert Németország, illetve az elszigetelt blokkok nélküli jelen Európájának sorsát másképp alakíthatta volna. Ahogy ő fogalmaz: „A német egységhez vezető ajtó csak egy rövid, szerencsés pillanat erejéig nyílott meg, akkor is csak résnyire.”

Helmut Kohl alapvető szerepet játszott a német újraegyesítésben Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Wolfgang Kumm

Az egyesülési folyamatban a kor vezető politikusainak – Thatcher, Gorbacsov, Bush, Mitterrand, Delors – szerepét elemzi, miközben a német belpolitikai elit, valamint az NSZK és az NDK átlagpolgárainak reakcióit is felidézi.

Többször szó esik az eseményekre befolyással bíró magyar politikusokról:

Németh Miklósról, Horn Gyuláról és Antall Józsefről. Az események irányítója, a visszaemlékezés főszereplője azonban mindvégig az NSZK akkori szövetségi kancellárja, Helmut Kohl marad.

Horst Teltschik könyve mementó a ma már magától értetődőnek tűnő európai együttműködés kezdeteiről. A kötet a Tudásközpont Könyvműhely önéletrajzi sorozatának 5. tagja.