Mától nemzeti a kibervédelem is

Vágólapra másolva!
Megalakult a Nemzeti Kibervédelmi Intézet, aminek feladatkörét és törvényi hátterét már két évvel ezelőtt kiépítette a kormány. Az új központ ellenőrzi az állami rendszerek biztonsági szintjét, és összefogja a kibervédelemmel foglalkozó szervezeteket.
Vágólapra másolva!

Október elsejével megalakul a magyarországi kibervédelmi szervezetrendszert magába foglaló Nemzeti Kibervédelmi Intézet – jelentette be csütörtökön a Belügyminisztérium.

Évek munkája volt

Közleményükben emlékeztetnek rá, hogy a kormány 2013. március 21-én döntött Magyarország kiberbiztonsági stratégiájáról, egy hónappal később pedig az Országgyűlés elfogadta az állami és önkormányzati szervezetek elektronikus információbiztonságáról szóló törvényt, ami alapján létrejött a magyarországi kibervédelmi szervezetrendszer.

Kiberkisgömböc

A kibervédelem témájával azóta több állami szakhatóság - köztük a Kormányzati Eseménykezelő Központ - foglalkozott, a csütörtökön létrehozott nemzeti intézet azonban ezeket is egységesíti és összefogja.

Az NKI feladata az elektronikus állami rendszerek biztonsági szintjének ellenőrzése és fejlesztése lesz.

E-banánhéj

A kibervédelem fejlesztése tényleg sürgető téma, hiszen akár a titkosszolgálatoktól kényes információk tömege szivároghat ki, ha valahol rés keletkezik az elektronikus pajzson.

Júliusban például az Információs Hivatal bukott nagyot

azon, hogy a kémprogramokat eladó Hacking Team meghackelése után szigorúan bizalmas adatok is nyilvánosságra kerülhettek: több mint 400 gigabájtnyi, többek között a magyar titkosszolgálatokkal folytatott belső levelezés vált így elérhetővé.