Handó Tünde: óriási kihívást jelentenek a migrációs ügyek

Vágólapra másolva!
A Szegedi Törvényszék szeptember 15-étől mostanáig 273 büntetőüggyel foglalkozott, ami rendkívüli leterheltséget jelent, tucatnyi bíró két hete minden nap reggel nyolctól este nyolc óráig dolgozik - mutatott rá az Országos Bírósági Hivatal elnöke.
Vágólapra másolva!

Handó Tünde elmondta, hogy a bevándorlással kapcsolatos, elsőbbséget élvező eljárásokat a meglévő ügyteher mellett, gyorsan, magas színvonalon kell lefolytatni. Hozzátette, nem véletlen, hogy a munkaszervezést illetően az ilyen ügyeket tárgyaló bíróságok turnusokban gondolkodnak, legyen idő más ítélkező munkára és a pihenésre is.

Kiterjesztik

Handó Tünde utalt arra: az Országgyűlés a migrációhoz köthető büntető és közigazgatási ügyek kezelését

kiterjesztette a Pécsi Törvényszékre és a Zalaegerszegi Törvényszékre is,

amelyek dolgozói a szegedi tapasztalatok alapján fel tudnak készülni az előttük álló feladatokra. E két bíróság kitűnően együttműködik a Szegedi Törvényszékkel az értesítések, a kézbesítések, a tolmácsok elérése, a technikai háttér biztosítása tekintetében - jegyezte meg. Hozzátette: mindez azért fontos, hogy a bírák kizárólag a dolgukra, vagyis az ügyekre és azok érintettjeire koncentrálhassanak.

Napi 25-30 ügy

Az első időszakban napi váltásban hét-hét tanács tárgyal majd. Kiemelte, ehhez tizennégy bíróra van szükség, de a számuk változhat, a szegedi adatok alapján

a migrációs ügyek hosszabb távon tíz bíró folyamatos munkáját igénylik.

A szegedi tapasztalatokból kiindulva Pécsett naponta 25-30 üggyel számolnak. Szólt arról is, hogy az ilyen ügyekre a kijelölést vállaló bírók más tárgyalásaikat elhalasztották, mert a jogszabály szerint a határsértéses eseteket minden más ügyet megelőzően kell tárgyalni.