Cameron: ha Oroszország az Iszlám Államot támadja, "az rendben van"

News, David Cameron
British Prime Minister David Cameron (L) meets with Jordanian King Abdullah II (unseen) at the Royal Palace on September 14, 2015 in the Jordanian capital Amman. Cameron visited Syrian refugee camps in Lebanon and Jordan, pledging increased aim which he said would help stem the migration crisis in Europe. AFP PHOTO / KHALIL MAZRAAWI
Vágólapra másolva!
A brit miniszterelnök szerint az orosz légierő szerdai szíriai bevetése helyeselhető lenne, ha a támadások az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet állásai ellen irányultak.
Vágólapra másolva!

David Cameron a Sky News brit hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette: ha az orosz légierő akciója a "rettenetes halálszekta" ellen folyó nemzetközi hadművelet része, akkor a bevetés "teljesen rendjén való" lenne.

Davd Cameron, brit kormányfő Forrás: AFP/Khalil Mazraawi

Ha azonban az orosz katonai fellépés a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjével szembenálló mérsékelt szír ellenzék alakulatai ellen irányul, és célja "a szíriai diktátor védelme", azt "haladásellenes" lépésnek kellene tekinteni - tette hozzá a brit kormányfő.

Cameron szerint a feladat egyelőre annak kiderítése, hogy pontosan mi is történt.

Nagy-Britannia jelenleg nem vesz részt az Iszlám Állam elleni szíriai légi hadműveletekben; a brit királyi légierőnek (RAF) a londoni parlament csak a terrorcsoport iraki állásai elleni támadásokra adott felhatalmazást.

A brit kormány is támadna

A konzervatív párti brit kormány szeretne széles parlamenti támogatást szerezni ahhoz, hogy az RAF kiterjeszthesse bevetéseit az Iszlám Állam által ellenőrzött szíriai térségekre is, de a legnagyobb brit ellenzéki parlamenti erő, a Munkáspárt éves kongresszusa éppen szerdán döntött úgy a küldöttek többségi szavazásával, hogy nem javasolja az alsóházi Labour-frakciónak az RAF szíriai bevetéséről szóló kormányzati indítvány támogatását.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Munkáspárt képviselői egyhangúlag elvetik majd a kormány beterjesztését az alsóházi szavazáson, mivel a kongresszusi állásfoglalás nem kötelező erejű, és a Labour-frakció számos tagja már jelezte, hogy támogatja a brit légitámadások kiterjesztését Szíriára.