Orbán Viktornak katasztrófa lenne Merkel bukása

Orbán Viktor; MERKEL, Angela FOTÓ ÁLTALÁNOS kézcsók Közéleti személyiség foglalkozása miniszterelnök politikus SZEMÉLY találkozó Budapest, 2015. február 2.
Orbán Viktor miniszterelnök fogadja a hivatalos látogatáson Budapesten tartózkodó Angela Merkel ném
Budapest, 2015. február 2. Orbán Viktor miniszterelnök fogadja a hivatalos látogatáson Budapesten tartózkodó Angela Merkel német kancellárt a Parlament főlépcsőjénél 2015. február 2-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Magyarország számára katasztrofális lenne, ha Angela Merkel belebukna a mostani menekültkrízisbe – mondták az Origónak a német–magyar kapcsolatokra rálátó forrásaink. Az Orbán-kormányban bíznak abban, hogy a kancellár úrrá lesz a feszültségeken, és túléli a válságot. Hallottunk azonban olyan véleményt is, miszerint Merkel egy éven belül már nem lesz Németország vezetője.
Vágólapra másolva!

Teljesen egyértelmű, hogy a magyar kormánynak jelenleg lényegesen jobbak a kapcsolatai Bajorországgal, mint a német szövetségi kormánnyal – fogalmazott az Origónak egy, a német–magyar kapcsolatokra rálátó forrásunk.

Erőteljes bírálatok

Angela Merkel nagyon erőteljes bírálatokat kapott a saját pártján belül is a menekültkérdés kezelése miatt. Ilyen mértékű bírálatokra nem volt példa az elmúlt egy évtizedben, amióta Németország élén áll.

Angela Merkel nehéz helyzetbe lavírozta magát Forrás: MTI/EPA/DPA/Uwe Anspach

Órákon át bírálták

Korábban az Origo is beszámolt arról, hogy a Kereszténydemokrata Unióban a legtöbben úgy vélik: jelezni kellene, hogy Németország nem tud mindenkit befogadni. A kancellárt az egyik frakcióülésen órákon át bírálták a képviselők. Az általános vélekedés szerint

végzetes hiba volt Merkel részéről, hogy szeptember elején beengedte a Magyarországról elindult menedékkérőket,

és ezzel hozzájárult a dublini szabályok hatályon kívül helyezéséhez.

Szigorítanak a németek

Újabb menekültügyi szigorításon dolgozik a német kormány, a tervek szerint kiterjesztik a határokra az úgynevezett repülőtéri eljárást, amelyben 48 óra alatt elbírálják, hogy a belépésre jelentkezők jogosultak-e menedékjogi kérelem benyújtására – írta szerdai számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Korábban arról döntött a német kormány, hogy a menekültügyi eljárásról és a menedékkérők ellátásáról szóló törvényt módosító javaslatok az eljárások felgyorsítását, a menekültügyi rendszerbe védelemre nem szoruló embereket vonzó úgynevezett rossz ösztönzők kiküszöbölését, a tartományok pénzügyi terheinek enyhítését, a menekültek jobb integrációját és a menedékre nem jogosult kérelmezők gyorsabb hazatelepítését szolgálják.

Megbukik?

Egyáltalán nem lehet kizárni, hogy Angela Merkel egy éven belül már nem lesz Németország kancellárja – mondta másik forrásunk. Szerinte nagyon nagy hibát követett el a kancellár azzal, hogy nem fogalmazott egyértelműen a menekültek befogadásáról, és folyamatosan változtatta a véleményét. Ennek a legújabb fejleménye, hogy a Die Presse szerint a Németország és Ausztria között közlekedő különvonatok a következő napokban leállhatnak. Később cáfolták a hírt.

A menekültkrízis Németországban is megváltoztatta a választók véleményét Forrás: AFP/Kay Nietfeld

Mélyrepülés

Merkel hibáit már a közvélemény-kutatások is visszaigazolták. 40 százalék alá zuhant a politikus vezette Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) támogatottsága – derült ki az INSA legfrissebb felméréséből. A menekültválság a radikális – és menekültügyben szigorú lépéseket javasló – Alternatíva Németországnak pártnak használt, amely már 6 százalékon áll, így bejutna a német parlamentbe, ha most lennének a választások.

A kancellár népszerűsége nem csak párttársai körében, de a választók között is rohamosan csökken: A TNS közvélemény-kutató intézet a Der Spiegelnek készített felmérésében kimutatta, hogy

a kancellár már csak a negyedik a legnépszerűbb politikusok ranglistáján,

a második helyről esett a negyedik helyre. Más felmérések szerint Merkel népszerűsége kétéves távlatban is mélypontra süllyedt, a jelenlegi kormányzati ciklusban most a legalacsonyabb a támogatottsága.

Nem lesz szakadás

Bár Bajorország és Orbán Viktor között a kapcsolatok a magyar kormányfő első miniszterelnöksége óta kiválóak, ez nem jelenti azt, hogy Budapestnek el kellene felejtkeznie Berlinről.

A mostani helyzetben az egyensúlyozás a legfontosabb dolog,

amit egyébként a magyar kormány elmúlt hetekben tett nyilatkozatai is visszaigazolnak: eltűntek a merkeli politikát élesen bíráló mondatok.

Orbán Viktor és a bajorországi CSU között nagyon jók a kapcsolatok Forrás: MTI/AP/DPA/Nicolas Armer

A magyar kormányban portálunk értesülései szerint nem számítanak arra, hogy a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és a CDU között addig fajulnának a viták, hogy a pártszövetség felbomoljon. Az tény, hogy

a CSU önállóan is képes lenne az ötszázalékos parlamenti küszöb átlépésére,

amit a tavalyi európai parlamenti választáson is teljesített. Azonban a pártnak egyelőre nincsen olyan infrastruktúrája, ami elég lenne arra, hogy az összes választókerületben induljon egy parlamenti megmérettetésen.

Félelem

Éppen azért mert

a magyar kabinetben nem számítanak arra, hogy a CDU és a CSU szakít egymással a menekültválság miatt,

továbbra is abban bíznak, hogy Merkel képes lesz kijavítani a mostani hibáit. A kancellár már sokszor volt nehéz helyzetben, és a következő választásokig még két év van hátra, addig még sokat változhat a pártok támogatottsága.

Sigmar Gabriel és Frank-Walter Steinmeier, a német baloldal vezetői. Ha nyernének, nehéz idők jönnének Orbánékra Forrás: AFP/Maurizio Gambarini

Óriási gondba kerülne a magyar kormány és a magyar gazdaság is, ha Angela Merkel megbukna, és egy vörös-zöld koalíció kerülne hatalomra – mondta az egyik kormányzati szereplő az Origónak. Egyelőre a CDU-n belül nincs reális kihívója a kancellárnak, ezért távozása minden bizonnyal előkészítené pártja vereségét a következő választáson.

Ez katasztrofális lenne az Orbán-kormánynak,

mivel a német baloldal a kabinet egyik legélesebb kritikusának számít az európai porondon – fogalmazott a forrásunk.

A baloldalra figyelt

Forrásunk arra is felhívta a figyelmet, hogy Merkel vélhetően azért tett a menekültek felé pozitív nyilatkozatokat, mert tisztában van azzal, hogy

a mérsékelt baloldali szavazatok nélkül nincs esélye a választások megnyerésére.

Ha Orbán Viktorhoz hasonlóan kommunikált volna, azzal a teljes német baloldali szavazóbázist, valamint az ott élő bevándorlók tömegeit is végleg elidegenítette volna magától.